Geit fra Kaukasus

Dagestan, et sted langt borte!

Hei!

Som du sikkert vet så har jeg skrevet Farlig Enke. Boken handler om Maryam. Hun forlater religionene og Dagestan, etterhvert møter hun en kvinne. De finner noen gode løsninger sammen og alt blir mer komplisert for Maryam. Ting blir vondere å håndtere, hennes sanne legning begynner å vise seg. Mye av handlingen i boken utspiller seg i Dagestan, alt virker så bakvendt. Samfunnet deres ligner ikke på vårt. Ting er helt annerledes, vi klarer neste ikke å sette oss inn i hvordan livet er for mennesker fra Dagestan sør i Russland i Kaukasus.

Steppene i Kaukasus

Steppene i Kaukasus, kilde: Pixabay

Her kommer det er utdrag som ikke kom med i Farlig Enke. Teksten er i journalisten Jo Asbjørnsens stemme:

Dagestan ja, hva var det som var så spennende med det stedet. De hadde en borg i sør Derbent, som sto på Unescos verdensarv liste. Befolkningen var en samling av mange folkeslag, sikkert konservative som Sveitserne. Jo mer som skjedde i lavlandet, det høyere opp trakk de som ønsket å beholde status kvo. De hadde flotte folkedrakter. Damene brukte stort sett skaut, nei vent det var ikke slik i Makhachkala. Det gikk damene også uten hodeplagg. Var vel der de 10 prosent russerne bor. De var interessante. I en av landsbyene så fulgte arven kvinner. Jo løftet hodet opp fra skjermen og smilte. Det skulle tatt seg ut i dette landet for 150 år siden. I Kubachi fulgte altså arven kvinnene og de gifter seg sjeldent med menn fra utsiden. Det kunne jo føre til en del innavl med årene, men ingen ting å rapportere.

Å gå på tau var deres folkesport, mange var flinke, men stjernene måtte ha det i genene. Ekteskapene var stort sett arrangert, men et folkeslag gav kvinnene valget. Om en kvinne gikk hjem til en mann, vel så måtte han gifte seg med henne. Jo smilte, det var jo litt annerledes enn det jeg forventet om slike saker.

Landskapet i Dagestan betød Land av Fjell var utrolig vakkert. Mennene var flinke med sverd. De hadde et eget sverd politi, så vidt Jo kunne forstå. Grottene i syd ropte, og kvinnene var flinke til å knyte tepper, særlig portrett tepper. Teppeknytterene kalte seg kunstnere.

Hun leste videre og fant at stedet landet avlet terrorister. Boston bomberne kom fra dette landet. Mange reiste til IS. Kanskje Maryam var assosiert med disse terroristene? Jo visste ikke. Hun drakk en kopp kaffe og forsøkte å samle tankene. Hvordan kunne en kvinne fra dette landet bare forsvinne i Norge, bli borte?

Det kommer mer fra Farlig Enke etterhvert. Jeg har skrevet flere innlegg som berører noen av temaene som blir tatt opp i boken.

Geit fra Kaukasus

Geit fra Kaukasus. kilde: Pixabay

Relaterte artikler

3 Comments

 • 918kiss 17. september 2018 at 01:54

  Your style is so unique in comparison to other folks I have
  read stuff from. Thank you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll
  just bookmark this blog.

  Reply
 • Gry Henriksen 12. september 2018 at 03:27

  Hvilket forlag er den gitt ut på, og hvor selges den? Fant den nemmelig ikke i bokhandleren her..

  Reply

Leave a Comment