Helgestakk fra Hallingdal

Helgestakk fra Hallingdal

Hei!

Her kommer det nye arbeid fra min mor, denne gangen to helgestakk -er fra Hallingdal.Helt fram til 80-tallet var dette et plagg som ble brukt hver dag av kvinner og barn. En kvinne hadde gjerne flere slike drakter og byttet på å bruke dem. Den fineste ble brukt til kirkegang.

Helgestakk fra Hallingdal

Helgestakk fra Hallingdal

Idag:

I dag brukes stakken til pent, og stakken kan være toskaft, smoking stoff eller noe så vanlig som bomullsstoff. Jeg har bomull i min stakk, da blir det ikke så varmt å gå med. det er også stor variasjon på stakkebåndene. En kan til og med hekle slike selv. Ved siden av så pleier kvinnene å bruke skaut, den norske hijaben. det er vel ikke så mange som bruker dette i våre dager. Det blir gjerne en fin frisyre i stedet for.

Det er nesten fritt fram når det gjelder skjortene. Du kan nesten velge hva du vil, alt blir fint.

Stakken blir sydd som en festdrakt. Skjørtet er stort i omfanget og kan skjule en eventuell graviditet. Det er ikke så nøye i våre dager, men fra gammelt av så var det viktig å vite at den eventuelle kjerringa var fruktbar. At hun kunne føre slekten videre.

Sølvet

Det er mange valgmuligheter når det gjelder sølv, men på en stakk som denne pleier man å velge mindre søljer, det er tross alt er hverdags plagg. Jeg har skrevet om en annen bunad tidligere. Ellers så skriver jeg om å skrive bok.

Dette er kort oppsummert alt jeg kan om helgestakken. Vet du noe mer enn meg? Fortell meg gjerne det.

Deveny

PS! Min mor kan sy bunad til deg også.

 

Du kan lese om Ormerudstakken her

Relaterte artikler

No Comments

    Leave a Comment