strømpebånd og bunad

Vi kjøper én kjole i Norge, og den bruker vi hele livet!

Hei på deg!

Mitt land er fylt av tradisjoner, og det er ikke fritt for at jeg er bitt av basillen. Jeg følger også de gamle skikkene, går i det riktige tøyet. Min mor syr og broderer bunader, så jeg kunne få hvilken som helst drakt og jeg har valgt Ormerudstakken fra Flå i Hallingdal, et sted jeg elsker og har hus. Den bunaden er drakten for meg. Opp gjennom årene så har jeg opplevd litt av hvert rundt dette med bunad.

Bunad og bryllup

Jeg har hatt med meg drakten til USA og jeg har brukt den i alle anledninger. Jeg giftet meg i bunaden min. Kirken fra 1100 tallet krevde at jeg hadde på en verdig kjole. Jeg har skrevet om dette før. Du kan lese innlegget her. 

Flere av mine utenlandske venninner fikk sjokk, og alle sammen sa i kor: – Har du giftet deg i svart?

Jeg tenkte ikke engang over dette problemet, men jeg ser jo poenget deres. En brud skal jo være uskyldig og hvit. En liten hemmelighet, en kvinne på 50 år er ikke verken det ene eller det andre. Jeg har levd.

brud i bunad

Brud i bunad

 

Bunad og Kypros!

Bunad og Kypros er en motsetning i seg selv. En bunad har ingenting å gjøre på Kypros, bare min mor og jeg kan gjøre en sånn drakt relevant i et sånt klima. Det går nemlig ikke an å bruke drakten på varme dager. Den er sydd av tykke ullstoffer. Over 20 grader så blir det for het for alle.

En dag var jeg ute og spiste lunsj med en kypriotisk designer. Hun viste meg bilder av den siste kolleksjonene. Jeg kan bare si en ting. Vi oppe i nord kan ikke bruke kjoler laget for 40 grader varme. Vi trenger å ha på oss mer klær. Hun viste meg vinterkolleksjonen. Jeg fant ingenting av interesser der heller, det var for tynne plagg.

Designeren ble litt forundret og kikket på meg: – Hva slags kjoler bruker dere i Norge?

Kan tro det var vanskelig å forklare at i Norge så kjøper vi en kjole, bunaden. Den drakten har vi livet ut. Kjolen vokser med oss, vi syr den ut og bruker den i alle anledninger: bursdager, jul, nyttårsaften, bryllup, dåp, konfirmasjoner osv. Alltid sammen kjole. Det høres litt rart ut, men sånn er det her oppe på berget. Langt borte fra sivilisasjonen nede i Europa.

ormerudstakken bakfra

ormerudstakken bakfra

Det er min mor som har brodert stakken. Jeg elsker å gå med den. har du en nasjonaldrakt?

Deveny

Jeg har skrevet om Helgestakken her. Du kan lese om en vestfolddrakt her.

 

Relaterte artikler

16 Comments

 • Gry Henriksen 27. oktober 2018 at 01:41

  Kjempefin!!

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 27. oktober 2018 at 12:50

   Takker og bukker 🙂

   Reply
 • Lillan Kind 27. oktober 2018 at 06:48

  Vilken vacker dräkt!😊 En sån dräkt förstår jag att man har och använder hela livet!

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 27. oktober 2018 at 12:48

   Ikke sant 🙂

   Reply
 • Therese Carlsson 27. oktober 2018 at 12:48

  Härliga bilder 😊. Det är roligt med traditioner och din mamma är duktig på att sy 😊

  Reply
 • Viktor 27. oktober 2018 at 13:03

  Jättefin dräkt ju! Jag har ingen nationaldräkt alls, men förstår du gillar det, så fin! 🙂

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 27. oktober 2018 at 14:04

   Takk skal du ha 🙂

   Reply
 • sofia 27. oktober 2018 at 18:10

  Men asså åh vad fin, tycker nationaldräkter är så galet fina. Jag äger ingen själv 🙂

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 27. oktober 2018 at 18:40

   Takk skal du ha 🙂

   Reply
 • Mrs.Kjellström 27. oktober 2018 at 20:56

  woow så vacker du är 😀

  Reply
 • sofia 28. oktober 2018 at 09:57

  DU är så fin i den dräkten! 🙂

  Reply
 • Erika 28. oktober 2018 at 18:11

  Så vacker du är i dräkten 😍

  Reply
 • Viktor 28. oktober 2018 at 19:18

  Så himla vacker dräkt! 🙂

  Reply
 • Denevigaresenären 28. oktober 2018 at 20:20

  Vilken snygg dräkt!

  Reply
 • Malin Moen 28. oktober 2018 at 21:45

  Många utav mina släktingar och bror bor i Norge. Alltid velat ha en sådan dräkt och hoppas man fär chansen i framtiden. Dom är så fina ☺️♥️

  Reply
 • Emma 28. oktober 2018 at 21:49

  Väldigt fina bilder! Och väldigt vackert motiv 🌸

  Reply

Leave a Comment