en rød rose i snøen

Hva er mobbing? – bmb III

Hei på deg!

Jeg fortsetter med mine mobbeinnlegg. Dette er mitt tredje innlegg i november. Jeg deltar i skrive-oppfordring: Blogging mot mobbing. Dette er noe jeg brenner for, jeg vil at vi skal være bedre enn dette. Jeg vil at vi skal ta vare på hverandre, leve godt sammen.

Blogging mot mobbing

Mobbing kan være så mangt. Noen ganger så flerrer voksne mennesker opp og kaller alt for mobbing. Etter noen år her inne på blogg vil jeg si at ordet brukes både riktig og feil. En blogger møter motstand og flærer opp, kaller seg selv et mobbeoffer. En annen mottar dritt i ukes vis og tar aldri opp ordet mobbing. Det er ikke lett å si hva mobbing er.

Det er faktisk offeret som definerer når noe gjør vondt, når noen føler seg utstøtt. Det er den lidende part som har definisjonsmakten. Vi reagerer forskjellig alle sammen og følelseslivet vårt er bygg opp forskjellig. Det må vi mennesker ta hensyn til. Det er ikke lov å slå noen som ligger nede. Det er ikke tillat å skade andre. Vi må drive med blogging mot mobbing.

Det jeg noen ganger lurer på er hvorfor dette er så vanskelig å oppdaget. Vi har lover og regler og flere holder fokus på dette hele tiden, allikevel så skjer det. Allikevel så finnes det mennesker som plager andre.

ER det så vanskelig å se på mennesker, tolke dem og skjønne når man går over streken. Er det så utrolig utfordrende å stoppe, være snille og vennlige med hverandre.

Definisjonen på Mobbing

Jeg leser definisjonen på mobbing og for meg er dette innlysende. Det er helt åpenbart at ting må være sånn.

Mobbing er fysisk eller psykisk mishandling, vanligvis av et menneske, særlig gjentatt, aggressiv atferd fra en sterkere part i et ujevnt styrkeforhold. Den som mobber kan være en enkeltperson, men det kan også være gruppevold fra flere. Mobbing skjer innenfor de fleste aldersgrupper. Sosialt nederlag oppleves ved mobbing.

Denne definisjonen fant jeg på Wikipedia.

Hvorfor tenker ikke alle sånn, hvorfor er det greit å gå til angrep. Med barn kan jeg tildels forstå at ting går over styr. De er tross alt ikke voksne, de har ikke utviklet hjernen sin, men for voksen mennesker så er dette helt ufattelig. Jeg forstår ikke. Ta for eksempel alle kommentarene på internett. De er hinsides all fornuft. og forskning sier at netttrollene ikke skriver fordi de er sinte, de skriver ikke får å få fram sitt eget synspunkt. De skriver kvalme kommentarer fordi de kjeder seg. De har ikke noe å gjøre, så de surfer rundt på nettet og skaper kvalme.

Jeg har ikke ord for dette. Derfor har jeg skrevet tre innlegg i kampanjen: Blogging mot mobbing

Deveny

en rød rose i snøen

en rød rose i snøen

 

Du finner eiheks’ utfordring her!

Jeg har skrevet flere innlegg om mobbing. Du kan mitt første innlegg om mobbing her. Den andre innlegget til Blogging mot mobbing finner du her.

Har også tatt opp mobbing av deg selv.

 

Relaterte artikler

9 Comments

 • Madelene 3. desember 2018 at 15:31

  Blev mobbad mycket som barn och nu i gymnasiet har de blivit mycket bättre men för inte alls längesedan vände de och blev så sjukt förbannad på dem.i klassen så jag ifrågasatte vad dem gjorde och de blev helt tysta. Dem fattade inte först vad de egentligen gjorde innan jag skrev. Men fick tyst på dem.
  Mobbning är så himla fruktansvärt så de e sjukt och har växt upp med de i nästan hela mitt liv

  Reply
 • Jessica 3. desember 2018 at 09:59

  Mobbning är så elakt och det pågår i skolorna hela tiden! Det finns även på arbetsplatser 💖

  Reply
 • Åse 2. desember 2018 at 18:20

  Mobbning är så jobbigt. Tänk vad de förstör folks liv

  Reply
 • Lillan Kind 2. desember 2018 at 14:58

  Ja det är enligt definitionen den utsattes upplevelse som räknas, men paradoxalt nog så räknas ofta inte orden och känslorna från den som är utsatt. De som ska värna om den utsattes rättigheter tittar ofta bort eller rentav deltar i den plågsamma behandlingen av offret. Jag har sagt det förr och jag säger det igen – om inte större delen av befolkningen vore fega och bekväma och tittar undan när mobbning sker skulle den inte kunna förekomma. Det är ytterst få som är beredda att ställa sig i skottlinjen för någon annan. Jag har fått stå där ensam och ta striden gång på gång, så jag vet exakt i detalj hur fega folk är. Och rädda om sitt eget skinn. Det behövs förutom empati även mod och civilkurage, vilket är skriande brist på i samhället.

  Reply
 • sofia 2. desember 2018 at 12:01

  Alltså mobbning är verkligen det värsta som finns, fy för att det ens ska finnas. Jag har varit utsatt för mobbning i skolan och det sitter fortfarande kvar, vissa känslor och situationer får jag än idag panik över. Mobbning måste försvinna! <3

  Reply
 • Viktor 2. desember 2018 at 11:09

  Mobbning är verkligen hemskt och borde inte existera! Tyvärr existerar mobbning idag, just på grund av så många är osäkra i sig själva och för att må bättre själv, så måste man hävda sig som människa, genom att sänka andra! Riktigt dåligt men tyvärr! Inget vi ska acceptera!

  Reply
 • Gry H. 1. desember 2018 at 12:37

  Varme tanker til min gamle rektor på barneskolen for hans forbilledlige påpasslighet og årvåkenhet i hht å forhindre mobbing ved skolen. I voksen alder har jeg virkelig skjønt verdien av den rollen han hadde for at jeg faktisk aldri så noen som helst form for mobbing, -hverken i eget eller andre klassetrinn, gjennom de seks årene..
  Et minne som har brent seg fast i hukommelsen var da unge Henriksen virkelig var på høyden i datidens flirt som kort fortalt gikk ut på å sprute hverandre ned, kaste hverandre inn på gutte/jentedoen, el dynking i snøen.. Denne varme maidagen, var en slik dag hvor det føles som om alle guder står en bi, for jeg var da ‘the center of attention’ blandt en gjeng som også besto av noen fra paralellklassen, og ikke minst; klassen over.. Lokaliteten var vannfontenen, og det var en av de eventene som tas opp i hvert friminutt dagen igjennom, hvorav jeg, med statte fra et par venninner sprutet etter beste evne på de, for så å bli plassert i selve innretningen selv.
  Denne leken hadde nok eskallert både i volum og dristighet ut over dagen, da det faktisk var strengt forbudt å kaste folk i fontenen, noe iallefall ikke jeg ofret en tanke på dette tidspunktet. -Hvilket jeg mener må ha vært nest siste friminutt..
  Som segt hør & bør denne dagen, inntar jeg klasserommet den påfølgende timen i en modus typ universets midtpunkt, undervisningen starter, for så at det banker på døren etter noen minutter.. -Og inn kommer rektor med et par-tre av de gitte guttungene. -Verden stopper opp, uten at jeg skjønner en dritt av hva som foregår, før navn fra klassens deltagende blir fremsagt, og det syntes åpenbart at vi er i trøbbel for dette med å plassere medelever i fontenen i den tiden det tar før jeg atter blir satt fullstendig ut av fatning; For fontenen blir liksom bare lagt frem som en statist, mens hovedpoenget viser seg være hva som fra rektors kontor har kunnet se ut som mobbing av meg! Jeg fikk fullstendig panikk, -ikke for represalier eller noe slikt, men for at min stjerne kunne synke hos disse her pga dette her. Antatt skyldige har vel neppe fått en raskere blank frifinnelse enn disse her etter min umiddelbare og høyst desperate benektelse (haha). At min opptreden ble hyllet a-la en mottaker av skolegårdens tapperhetsmedalje i gull om noe slikt fantes for hva som ble oppfattet som å renvaske og ta ansvar blottet for tanke på straffereaksjoner [parade] var det som var av betydning den gangen..
  I dag, ser jeg imidlertid en særs oppegående skoleadministrasjon som umiddelbart tok grep for å komme til bunns i hva som like gjerne kunne vært en elev som ble plaget. Min reaksjon, har utvilsomt gjort nærmere oppfølging av hvorvidt vi snakket sant overflødig, og jeg har oxo en sterk mistanke om at det grove regelbruddet ikke en gang ble irettesatt må ha kommet av at den stakkars mannen må jo ha vært i fare for å revne av innestengt latter i det momanget her (haha)
  Jeg minnes alltid denne episoden når det blir snakk om mobbing, hvorav jeg tenker at om bare alle skoler hadde hatt en som rektor Kalmoe, ville mobbeproblemet vært eliminert..

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 2. desember 2018 at 16:26

   Det skal ikke være enkelt å være rektor. Heller dette enn at han hadde lat en mobbe episode gå upåaktet hen.

   Reply
 • Ligaya 30. november 2018 at 23:28

  Ble mobbet mye da jeg var barn og det var forferdelig.
  Fint å belyse saken.

  Reply

Leave a Comment