vikinshipkake

Psykose eller jul?

Hei på deg!

julekake, den enste kaken jeg baker til julefeiring

julekake, den enste kaken jeg baker til julefeiring

Først og fremst så vil jeg si at jeg elsker jul, jeg elsker alt som har med jul og gjøre. Dette innlegget disser ikke feiringen min, jeg kjøper gaver, lager julemat og spiser på en insane kake i hele romjulen. Men det må være lov å spørre seg hva det er vi holder på med. Hva er egentlig julen? Opphavet kommer fra lange tradisjoner og kristningen av vårt langstrakte land. To ting ble slått sammen og vi fikk jul. Som norsk som viking så handler julefeiring om mat og gaver. Et eksemplet på min fråtsing finner du her. Den handler om å være sammen med de jeg er glad i, men når sant skal sies så ser jeg mine kjære året rundt og mat spiser jeg hver dag.

Julefeiring

Jeg pynter huset, alle gjør det … også løper jeg ut i verden og brenner opp alt jeg kan finne av penger. Kjøper inn gaver, store og små. I min familie så pleier vi å spleise på det virkelig store gavene. I fjord fikk jeg den største kjøkkenmaskinen, den som elter brøddeig med utrolig mange watt. Husker ikke så nøye nå, det måtte være en Kenwood og den var dyrrrrrrrrr, veldig kostbar. Nå står maskinene på benken og er i bruk nesten daglig, så dette var ikke bortkastet. Dette var en nyttig gave. Ikke alle gaver er sånn, ikke alt vi bruker penger på under en julefeiring bidrar positivt i livet. Min bloggvenninne har skrevet et gjesteinnlegg om julelys her.

Et eksperiment

juletre og gaver

juletre og gaver

Nå skal du og jeg gjøre et tanke eksperiment. Tenk deg at det er september, tenk deg at du alene skal gå ut å bruke opp alt du har, denge på med ting du trenger og ikke behøver. Du skal gjøre deg blakk, gjerne stifte litt gjeld. Bruke lang til på å betale tilbake alt sammen. Er dette ok? Er det greit å sette seg i en sånn situasjon?

Jeg regner med at svaret var nei, jeg regner med at du syntes dette var rart. Nå lurer jeg på hvorfor vi alle sammen gjør dette i julen, er det greit fordi alle andre gjør det? Er dette julefeiring, eller er det en aldri så liten fellespsykose?

Jeg vet ikke, jeg bare fortsette og feire jul som vanlig. Jeg har skrevet et tilsvarende innlegg for mange år siden, det endret ingenting hos meg. Julen er lik og jeg er like blakk i januar.

Deveny

Relaterte artikler

46 Comments

 • Lin 23. desember 2018 at 12:16

  eg elsker jul og eg handler det eg vil og som dere om noen trenger en større ting så spleiser vi på det
  Hos oss teller tanken.ingen gjør seg til fant….gavene ligger på noen hundrelapper….vi har ingen barn lengre, alle er voksne…og om noen får en dyrere gave hever ingen et øyenbryn…jul er jul..vi er sammen og vi koser oss, spiller spill, noen drikker, andre holder seg til te.( meg) og vi har det kjempekjekt.
  Vi sees kun disse 2 dagene i året, julaften og første dag og da koser vi oss veldig….
  Eg har mistet begge mine foreldre, og eg mistet også pappa i sommer ( han har eg bodd med hele livet, en uke hos ham og mamma og en uke hos min far ) og de som føler at julen ikkje kan feires fordi vi mangler noen syns eg er trist..eg tror ikkje at de som er borte ønsker at vårt liv stopper opp..tvert i mot, er jo hver gang vi mister noen av må huske å LEVE mens vi gjør det-egentlig burde vi alltid gjøre det,men vi husker det enda mer når vi mangler noen. Sku eg slutte å feire noe eller leve hver gang eg mistet noen kunne eg lagt inn årene for lenge siden da det faktisk ikkje er så himla mange igjen…..kun søsken og noen fetre og kusiner.ellers er alle borte…..sånn er det når foreldrene dine enten forsvinner altfor unge eller var veldig voksen da du ble født..i mitt tilfelle skjedde begge deler. Er de veldig voskne er og deres familie det-så eg har aldri truffet fars søsken eller foreldre, mamma var en atpåklatt av veldig voksne foreldre….så litt samme story der, bare at hun døde altfor ung. Eg elsker livet, eg elsker å feire, eg elsker å nyte alt vi har og jul er min favoritt <3 Eg gleder meg så veldig til i morgen og de neste dagene <3 God jul fine du <3

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 23. desember 2018 at 14:32

   Du må leve så lenge blodet beveger seg i årene dine. Du må minnes de tapte og leve. Feire….lov meg det.

   Reply
 • Kirsi 17. desember 2018 at 07:56

  Eller hur! Jag tänker ofta i de där banorna. I många år har jag känt motstånd till julen. Det började med ångest att vara bland folk – ja, även min egen familj. Sen kom ångesten över all den stress som gemene man måste utsätta sig för. Ångest över att behöva lägga så mycket pengar på julklappar. Listan över saker med julfirandet som har gett mig ångest är lång. Så jag har gjort annorlunda. Det här inlägget inspirerar mig att skriva om det just nu, så det tänker jag göra i min egen blogg. 😀

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 17. desember 2018 at 11:16

   Så hyggelig at du ble inspirert.

   Reply
 • Amanda 17. desember 2018 at 01:11

  Jag tycker julen är fin och mysig men jag känner mig alltid ensam ändå. Sen tycker inte jag julklappar är allt utan det är att få vara med släkten 🙂

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 17. desember 2018 at 11:16

   Det må være kjipt å kjenne seg ensom i en så munter tid.

   Reply
 • Sandra 16. desember 2018 at 20:48

  Jag gillade julen förr när min mamma levde, nu firar jag mest för barnens skull, vi tar det alltif med lugn och ro, inge stress och koll på utgifterna ❤👍

  Reply
 • Jennifer 16. desember 2018 at 20:10

  Jag gillar inte alls julen, på något sätt känner jag mig alltid ensam även fast jag inte är det 😔

  Reply
 • Junitjej 16. desember 2018 at 19:29

  Jag älskar julen, men jag skulle aldrig göra slut på alla mina pengar för julklappar. En del lägger ner väldigt mycket pengar på julklappar. Det är inte min grej.

  Reply
 • Sophia W 16. desember 2018 at 19:14

  Ja det är väldigt mycket engagerande kring julen och pengar som spenderas 😛

  Reply
 • Jennifer 16. desember 2018 at 18:03

  Åh kakan såg ju otroligt god ut! 😍

  Reply
 • Madde 16. desember 2018 at 17:28

  Tyckte kakan såg jättegod ut. Hade en period då julen inte var rolig, satt ofta ensam eller på jobbet. Min släkt firar inte jul. Nu är barnen stora och jag firar ihop med dom och barnbarn och genast blev allt roligare

  Reply
 • Frökenny 16. desember 2018 at 17:13

  Jag älskar julen, men har noggrann budget och planerar klapparna i tid. Skulle inte få för mig att handla på avbetalning varken på julen eller annars.🌸💕

  Reply
 • Madelene 16. desember 2018 at 15:57

  Inte så förtjust i julen längre. Det försvann när mina föräldrar splittrades för 4 årssedan och att vi inte kan fira julen tillsammans längre. Känner mig även så stressad på julen då morgonen firas med mamma och min plastmormor och sedan upp vid middagen till farmor o farfar för o fira med pappas släkt

  Reply
 • Chanelle 16. desember 2018 at 15:55

  Jag älskar också allt som har med julen att göra och jag stressar nästan aldrig. Gör det jag vill och inte det jag «måste». Jag börjar alltid med julklappar i tid så jag slipper ha stress för det! Bra inlägg 🙂

  Reply
 • Anna 16. desember 2018 at 15:43

  Jag gillar inte julen pga att min familj är splittrad. Men älskar julbelysning och maten 😊

  Reply
 • Natalie 16. desember 2018 at 14:23

  Jag förstår vad du menar. Jag älskar också julen! Det är så mysigt med julmys med familj osv men många blir ju helt galna och stressar ihjäl sig för att få till den perfekta julen

  Reply
 • julia 16. desember 2018 at 13:38

  Riktigt nyfiken på vad de är i den där julkalendern den såg riktigt god ut 😊

  Reply
 • Åse 16. desember 2018 at 13:24

  Julkaka? Vad innehåller den för roligt?:)

  Reply
 • Sanna 16. desember 2018 at 13:06

  Jag ÄLSKAR också julen och jag älskar att få skämma bort mina nära & kära med fina presenter. Sen tycker jag inte det viktigaste är vad det kostar utan tanken bakom. Man ska ju inte behöva sätta sig i den situationen att man inte har råd med julen! Umgås kostar ju ingenting 🙂

  Reply
 • Hanna 16. desember 2018 at 12:27

  Jag förstår vad du menar! Det är köphets mathets och man ska umgås med allt o alla. Jag blir lite stressad av detta. Därav kommer julen spenderas utomlands i år, med de jag gillar bäst. Utan julbord o utan klappar under granen! I år ger vi minnen till varandra

  Reply
 • Elevele 16. desember 2018 at 11:58

  Nei, det er ikke greit i verken september, eller desember, derfor gjør det ikke noen ganger 🙂 Jeg kjøper det jeg har råd til og det er stort sett kun til barna i familien- og en ting til de vokse som jeg eventuelt feirer med. Men ikke pokker om jeg setter meg i gjeld for det. Ikke pynter jeg særlig til jul heller, bortsett fra i år- da tok jeg frem litt siden vi skulle få middagsgjester. Og jeg baker absolutt ingenting- verken til jul, eller resten av året 😛 ha ha

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 17. desember 2018 at 11:19

   Kult, det er bra at du har tatt et bakestandpunkt 🙂

   Reply
 • sofia 16. desember 2018 at 11:52

  Mums den där kakan såg hur god som helst ut! Det är egentligen sjukt hur man går bananas vid julen, man handlar som aldrig förr både det ena och det andra. Jag har enbart köpt julklappar till min son och sambo och inte överdrivet många heller för tycker inte det behövs 🙂

  Reply
 • Fnulan 16. desember 2018 at 11:13

  Jag tycker att min dotters önskelista var fantastisk men ändå förväntar sig alla paket. Tänk om vi kunde ge bort begagnat? Köpa från en hjälporganisation. Fast, tyvärr… jag kommer att ha svårt för det men hade velat vilja.

  Reply
 • Pärla 16. desember 2018 at 11:11

  Har ingen aning men jag älskar julen med och går gärna all in och lite till, haha!

  Reply
 • Jennysvardag 16. desember 2018 at 11:03

  Julkulan ser ju så god ut. visst gör man mycket under julen som man normalt sätt inte gör. Tycker att många handlar lite för dyra julklappar till sina barn. Men det får stå för dom.

  Reply
 • Henriette 16. desember 2018 at 10:32

  Det er sant som du sier, er rart når vi tenker på det, hvor mye tid og ressuraser vi bruker på denne høytiden. Julen handler jo egentlig ikke så mye om gaver, men pleide å være en tid hvor man var sammen, også fikk man kanskje en gave eller to! Tror det er litt viktig å noen ganger ta noen steg tilbake og tenke på hva man vil ha ut av julen sin 🙂

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 16. desember 2018 at 10:45

   Jeg tror at det er kjempe viktig, å se på dette. Ikke bare la seg rive med.

   Reply
 • Sofia Werlin - mammaliv & hälsoliv 16. desember 2018 at 10:32

  Det är galet hur mycket som handlas i december!
  Jag har dock bestämt mig för att inte handla speciellt mycket under julen och speciellt inte under julrean.

  Blir enkla men personliga julklappar till dotterns mormor/morfar/farfar/farmor samt morbror och moster, de får en inramad bild på hennes skolfoto i år, som jag själv har framkallat här hemma.

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 16. desember 2018 at 11:06

   Så bra at dere reduserer dette ned 🙂

   Reply
 • HeidiElise 16. desember 2018 at 10:27

  Her er det toner mye med. Vi har aldri gitt over evne, for vi har ikke mulighet til å følge opp økonomien til en del ellers i familien. Enhver må gjøre etter hva man har både lyst og råd til tenker jeg. Og vi har sagt at vi ikke trenger julegaver, mye bedre at beløpet gis til andre som trenger det mer. Lite eller stort blir uansett mye for de som ikke har noe.
  Og ellers ordner vi bare akkurat det vi har lyst til. Jul blir det uansett 🙂
  Kaka du ser kjempegod ut!
  God søndag!

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 16. desember 2018 at 11:05

   det er mye bedre å gi til andre som trenger det. Jeg er helt enig. Det kommer et eget innlegg om kaken snart 🙂

   Reply
 • Toini Otterstad 16. desember 2018 at 10:09

  Ja vi er rare…Gjør det samme hvert år også….Men jeg passer på å ikke blakke meg da…Her i huset holder vi oss til ganske nøkterne gaver…vi har også minimert antall…vi voksne behøver ikke gi hverandre pynteting..eller annet som man egentlig ikke trenger…Men ja…mange tar opp gjeld og sitter med dette hele neste år…uff…tragisk..

  Reply
 • evelina 16. desember 2018 at 10:02

  Vi gör så mycket på julen som vi normalt inte gör. Är ganska sjukt ändå

  Reply
 • Evelina 16. desember 2018 at 10:01

  Vi gör så mycket till jul sjukt ändå. Vad god kakan såg ut att vara

  Reply
 • Hannas krypin 16. desember 2018 at 09:50

  Det är lite crazy allt, det vi håller på med vid jul. I år har vi bestämt att inte köpa julklappar till min mamma, pappa och bror. Mest beror det på att min pappa är sjuk och inte kan komma ut och handla något. Men det känns fint att samtidigt göra en insats för miljön.

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 16. desember 2018 at 10:15

   Vi må slutte med dette, jeg tror ikke planeten klarer av alt dette forbrukt.

   Reply
 • Alexandra 16. desember 2018 at 09:44

  Men va gott det såg ut 🙂

  Reply
 • Amanda 16. desember 2018 at 09:39

  Man vad god den ser ut mumms ☺️

  Reply
 • Malin Moen 16. desember 2018 at 09:14

  Vilken underbar julkaka. Ser verkligen dunder gott ut! 😀 Man blir verkligen sugen på att smaka med. Synd att det inte finns en sådan här i Sverige :/

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 16. desember 2018 at 10:16

   Jeg baker den selv, men en oppskrift fra Kypros 🙂

   Reply
 • Jessica 16. desember 2018 at 09:13

  Det är så sant. Detär sjukt om msn tänker på allt vi gör vid jul som vi inte gör annars. I år kommer vi julklappsbanta för miljön och för att barnen ska lära sig det materiella värdet på presenterna 🎅

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 16. desember 2018 at 10:16

   det er jo bra.

   Reply
 • frodith 16. desember 2018 at 07:51

  Ja, det er litt galskap. I år gjør jeg så lite som mulig ut av det. Jeg har ingen barn, jeg har en mann som ikke feirer, og mamma er på sykehjemmet. Jeg har kjøpt noen gaver til de jeg pleier å kjøpe til, men kuttet ut mange også. Nieser og nevøer som har blitt voksne..De har jeg droppet nå. Så i år blir det lite. Men jeg må kjøpe LITT da. Men blakke meg gjør jeg overhode ikke..

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 16. desember 2018 at 10:17

   Vi har også tonet ting ned, men det blir insane allikevel.

   Reply

Leave a Comment