En svane

Det himmelske strekket….

Hei på deg!

Jeg våknet såvidt i dag morges, en ny dag, nye muligheter. Det var bare å strekke seg. Åpnet et halvt øye, lot litt av lyset trenge inn på netthinnen. Slapp dagen inn. Umiddelbart begynte den ene lilletåen å krølle seg, flere tær fulgte etter. Foten buet seg. Kraften spredte seg som ild i tørt gress. Den andre foten gjorde det samme, anklene ble strake og armene beveget seg bort fra kroppen. Jeg lå som en stjerne.

Strekke seg ut:

Så gjorde jeg meg lang, presset hendene mot sengehesten, skjøv kroppen nedover – en stor gjesp … Flere gjesp, lungene fylte seg. En ny frisk dag hadde kommet og hilst på meg.

 

agility

Dans

Jeg krøllet meg sammen og gjentok. Nytt gjesp, nye lange bevegelser … Velværet bredte seg og jeg åpnet øynene. Lyset i rommet fylte hodet og livet trengte seg inn. Å strekke seg, vekket meg. Jeg følte meg som en ballettdanser, svevde over sengen.

Ble liggende og lure på hvorfor dette var det første jeg gjorde hver eneste morgen. Hvorfor strekke seg, slippe kroppen løs?

Etter et lite google søk, fant jeg ut at forskerne skriver om blodsirkulasjon, oksygenopptak og bevegelse. De snakker om å få i gang kroppen. Lee på muskler, stimulere vev og nerver. De bringer også inn metabolisme og døgnrytmeregulering. Vi motstrekker kroppen vår, åpner den opp, en sunn handling. Du kan lese kilden til dette her.

Ingen har funnet ut hvorfor det å strekke seg fører til velbehag. De kan ikke forklare nytten ved å gjøre dette.  Jeg tenke selv.

Har oppdaget at dårlig humør forsvinner dersom jeg krøller og strekker et par ganger ekstra. Derfor digger jeg å strekke meg tidlig på morgenkvisten. Late som jeg er en svane som skal ut å fly, selv om livet også er tøft, og jeg har måtte lære meg å leve på en god måte. Jeg skriver til og med bok om mitt eget lille helvete.

Dette er visst noe vi alle gjør.

Deveny

 

Relaterte artikler

30 Comments

 • Hva er lykke? - Deveny 3. januar 2019 at 14:17

  […] Du kan lese det himmelske strekket her. […]

  Reply
 • frodith 20. desember 2018 at 21:26

  Ja, godt å strekke seg 🙂

  Reply
 • Frugan E 20. desember 2018 at 18:47

  Jag sträcker mig nästan aldrig när jag vaknar, av nån konstig anledning. Kanske borde man testa? Så kanske man inte är stel som ett kylskåp när man ska ta sig ut ur sängen.. 😛

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 20. desember 2018 at 19:01

   Det er veldig sunt.

   Reply
 • Randi 20. desember 2018 at 17:59

  Herlig å ligge så lenge i sengen at man kjenner at nå kan jeg stå opp, ha god tid til både å krølle tærne og strekke seg ut. Heldig vis har jeg anledning nå, HALLELUJA 😀

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 20. desember 2018 at 18:09

   Ikke sant 🙂

   Reply
 • Tonje 20. desember 2018 at 17:14

  Morgenstrekk ja, det lærte jeg av farmor da jeg var liten. God start på dagen 🙂

  Reply
 • Lillan Kind 16. oktober 2018 at 12:16

  Det låter som ett mycket behagligt sätt att börja dagen!😊 Jag tycker att det är jätteskönt att sträcka på mig, men har nog aldrig gjort det så omsorgsfullt!😄

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 16. oktober 2018 at 15:04

   Det kan anbefales

   Reply
 • Julia 15. oktober 2018 at 22:19

  Gillar dina inlägg 😊

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 16. oktober 2018 at 15:05

   Takk skal du ha

   Reply
 • frodith 15. oktober 2018 at 20:15

  Strekking er bra for kroppen garantert 🙂

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 16. oktober 2018 at 15:05

   Det tror jeg også 🙂

   Reply
 • Mirre 15. oktober 2018 at 18:41

  Tack för tips och fint du lägger upp det =D

  Reply
 • Viktor 15. oktober 2018 at 18:26

  Verkligen supertack för tips! 🙂

  Reply
 • Gry H. 15. oktober 2018 at 13:48

  En ting vi andre har mye å lære av dere som har vært alvorlig syke, er helt klart evnen til å legge merke til og å glede seg over de små, hverdagslige tingene i livet. Bare det å kunne våkne opp uten så mye som svien fra et ‘paper-cut’ er jo et privilegie de færreste er forunt, og som jeg dermed ikke burde ta som en selvfølge..

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 15. oktober 2018 at 13:53

   Det er et privilegium å være frisk. På mitt verste så hadde jeg ingenting, satt 26 dager i isolat. Kan tror jeg vet å sette pris på de små tingene. Jeg mener en kopp te er rene festen for meg, selv om jeg også kan ta meg i å være som alle andre…. men det skyldes mest når andre krever for mye av meg….

   Reply
 • sofia 15. oktober 2018 at 09:30

  Dina inlägg är alltid så intressanta! Så himla fin bild och tack snälla för tipset 🙂

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 15. oktober 2018 at 10:42

   Jeg forsøker å skrive om mine egne ting, ikke bare gjøre som alle andre. Takk for at du legger merke til det 🙂

   Reply
 • Elisabeth 15. oktober 2018 at 09:26

  Tack för tipset

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 15. oktober 2018 at 10:43

   Bare hyggelig, det er noe er godt og som ikke tar for lang tid 🙂

   Reply
 • Denevigaresenären 15. oktober 2018 at 07:04

  Vilken fin bild! Låter så behagligt det du skriver om 😋

  Reply
 • Toril 14. oktober 2018 at 20:26

  Det er jammen godt med en morgenstrekk om morgenen. Tenker egentlig på hvor flinke kattene er til å krumme og strekke seg. Der tror jeg vi mennesker har mye å lære av.

  Jeg prøver å ta en skikkelig morgenstrekk hver morgen, for da føler jeg at jeg våkner: 🙂

  Ønsker deg en kjempefin søndagskveld <3 🙂

  Purr, purr, fra Toril og kattene

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 14. oktober 2018 at 21:09

   Du får også ha en flott aften 🙂

   Reply
 • eljos 14. oktober 2018 at 20:13

  Takk for tipset, skal strekke meg og krølle meg og strekke med i morgen tidlig…

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 14. oktober 2018 at 21:09

   Det er deilig

   Reply
 • annebe 14. oktober 2018 at 19:36

  Har hørt det er sunt å strekke seg..gjør det jo av og til, men skal prøve å gjøre det mer fremover ..tror jeg :)) Kos deg med kvelden <3

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 14. oktober 2018 at 21:09

   Ha en herlig kveld

   Reply
 • Aina 14. oktober 2018 at 14:32

  Det høres skikkelig behagelig ut å strekke seg når du beskriver det, og jeg innså at jeg sjelden strekker meg om morra’n.. Gjorde det mye før, og det bør jeg begynne med igjen. Hos meg er det gjerne slik: Klokka ringer (bortsett fra i helger), «på tide å stå opp», og så står jeg opp. Skal innlemme en god morgenstrekk igjen, og takk for din fine påminnelse 😀

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 14. oktober 2018 at 15:35

   Det er deilig å strekke seg 🙂

   Reply

Leave a Comment