Boken Da klokka klang

Min viktigste bok!

Hei på deg!

Et blide fra Da klokka klang

Et blide fra Da klokka klang

Jeg elsker fridager, jeg elsker å slippe å jobbe. Da våknet tankene og jeg kan reflektere litt. Som du sikkert har fått med deg så er jeg en indieforfatter. Det betyr at jeg hele tiden jobber med ord, forsøker å utvikle meg, bli bedre i språket. jeg må tilbake til min første skolebok for å se utviklingen.

Det som er vanskelig å er oppdage endringer. Hvordan vet du at du faktisk har nådd et skrive mål. Alt sammen handler jo bare om ord som står etterhverandre. Det handler om hvordan vi sette sammen bokstavene, danner ord og setninger. Min far om mine brødre er eksperter på dette, de kan alle reglene. Jeg er mer utflytende, lever på den enorme fantasien som bor inen i meg. Språket er det så som så med.

Så hvordan kan jeg vite om jeg er bedre i dag, enn jeg var i fjor. Vel jeg kan kanskje telle alle feilene som ekspertene påpeker…. eller jeg kan kå ennå lengre tilbake i tid. Jeg kan vandre helt tilbake til min første bok, min favoritt bok. Jeg kan starte ved begynnelsen.

Min første skolebok

I første klasse, som syvåring så fikk jeg min første skolebok. I grunnen den eneste, før det hadde jeg bare vært ute å lekt som seg hør og bør et norskt barn. Så begynte dagene på skolen, dagene med læring. Jeg kan fortelle deg at jeg elsker å lære. Jeg elsker å lese. Jeg bar boken hjem som om den var helling, luktet på de nye sidene.

I dag venter jeg intenst på at de skal operere øynene mine nå så jeg kan forsette å lese bøker, kan bare lese på skjerm nå, alt annet blir for dunkelt.

Min første bokstav

Min første bokstav

Bokstaven s

Bokstaven s

Så hva med den første boken. Den het Da klokka klang. Det kommer sikkert mer om dem senere. Det flyttet inn i livet mitt og begynte å fortelle meg om bokstavene. Først måtte vi lære å beskrive bilder med ord, vi måtte fortelle om det vi så på bildene. Den første bokstaven jeg lærte i en formell skole setting var i, å så jeg elsker streken med prikken over, så kom s. Den buktet seg rundt som en slange. Og plutselig så kunne jeg rett å stell lese ordet is.

Tenk det, de to bokstavene ga ordene is og si. Som syvåring så skjønte jeg at dette var stort, Jeg innså at dette kom til å bli sentralt i livet mitt. Jeg visste ikke da at jeg skulle skrive bøker, jeg skjønte bare at bøkene kunne gi meg nesten alt jeg ønsket meg.

Har du noen gang tenkt over hvor kult det er å kunne lese og skrive? Det skriftlige språket gjør alt for oss, det bærer samfunnet framover. Bøker er det så som så med i disse dager, men skriftspråket består.

Deveny

 

 

Du kan lese om min første bok Farlig Enke her.

Informasjon om manuset mitt Tur-retur Helvete finner du her.

 

Cover Farlig Enke

Cover Farlig Enke

Forsiden av Tur-Retur Helvete, tegnet av Kyriakos Goumas

Forsiden av Tur-Retur Helvete, tegnet av Kyriakos Goumas

Relaterte artikler

53 Comments

 • Å gjøre plass for deg :) - Deveny 2. januar 2019 at 15:52

  […] Jeg har skrevet et innlegg om mine første lesebok her. […]

  Reply
 • Gry H. 30. desember 2018 at 05:59

  Jeg har faktisk en kollega som ikke kan lese og skrive.. Hun har dermed et kjempehinder i det å lære seg norsk, og var det ikke for at hun er stasjonert på kjøkkenet med folk som snakker samme språk, ville hun jo ikke fungert i samfunnet i det hele tatt. Det var litt av en kalddusj da vi andre ble fortalt dette, da vi hadde ristet litt sånn oppgitt på hodet over at hun hadde bodd her så & så lenge uten å ha lært stort mer enn hei & hadet.. Men hvordan hun fikser å leve her, kan jeg fremdeles ikke begripe. Jeg mener.. Bare det å skulle handle må jo være et helvete når en kun har muntlig vietnamesisk som uttrykksform og befinner seg i Norge..

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 30. desember 2018 at 11:49

   Det går jo ikke an. Jeg skjønne rikke hvordan hun kan bo her uten å snakke og skrive språket vårt. Det er uforklarlig. Hvordan håndterer hun banken, alle de daglige tingene.

   Reply
 • BforB 23. desember 2018 at 08:56

  Husker også den første boken og gleden av å løse lesekoden. Tror det gikk i MØ og MÆ :))). Språket er som fargene, det lager bilder. Jeg er veldig glad i ordene, men indieforfatter vet jeg ikke hva er. Må søke opp.

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 23. desember 2018 at 14:31

   Mø og mæ er like bra. Vi gikk til is, os, sol sil og los.

   Reply
 • Lillan Kind 23. desember 2018 at 01:19

  Jag minns också den där nästan heliga känslan från barndomen då jag fick en alldeles egen ny skolbok. Jag har alltid älskat att läsa och skriva, och var som barn (och även som vuxen) omättligt hungrig på att lära mig saker.
  Jag tycker att man ser hur ens skrivande utvecklas genom att gå tillbaka och läsa sånt man skrev förr. Den här bloggen är inte starten på mitt skrivande, utan endast det senaste jag skriver efter många års skrivande av olika saker. Jag struntar ganska ofta i regler när jag skriver, för jag vill hellre skapa en levande text med flyt i, än en stel och korrekt text. När jag skrev t ex juridiska texter höll jag på formkraven, men prosa och även poesi förstås vill jag hellre ha i lite lösare former. Jag tycker att kreativiteten måste få förtur ibland😊

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 23. desember 2018 at 14:30

   Begynnelsen på vårt arbeid som skribent startet på skolen på for mange år siden. For meg er det neste 45 år siden jeg satt der og begynte på denne reisen.

   Reply
 • Kamilla 23. desember 2018 at 00:43

  Gamla skolböcker har jag också sparat. Minns min egna läsebok från 1:an. Går det inte så du ställer in din blogg så den kan översättas till svenska?

  Reply
 • Hannas krypin 23. desember 2018 at 00:20

  Det första jag reflekterade över när jag läste det här inlägget är att jag börjar förstå mer och mer. Man vänjer sig fort.

  Jag älskar också lediga dagar, hur skönt är det inte att bara få vara. Vad intressant att få läsa om hur du är som författare. Kul också att du minns din första skolbok. Tack för att du delar med dig!

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 23. desember 2018 at 14:28

   Jeg har også begynt å skjønne svensk. Det var ikke lett i begynnelsen…:)

   Reply
 • Kirsi 22. desember 2018 at 23:14

  Vilket underbart inlägg! <3 Visst märks det att du är författare, på det sätt du låter dina tankar bli synliga med bokstävers hjälp. Du skriver vackert och fantasifullt. Förklarar ordens, bokstävernas magi och det härliga sätt som många av oss finner njutning i att både läsa och skriva. Regler och grammatik kan många gånger få sitta lite i baksätet – ibland är det viktigare att lägga fram orden precis på det sätt de dyker upp i huvudet, än att organisera dem enligt regler.
  Jag är mäkta imponerad över att du har kvar din första skolbok. 🙂

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 23. desember 2018 at 14:28

   Takker og bukker. Jeg elsker min første bok, den har jeg hatt helt siden jeg fikk den.

   Reply
 • Natalie 22. desember 2018 at 22:52

  Wow! Så kul att kolla sådant gammalt! Jag har ingen aning om mina.
  Jag håller helt och hållet med dig! Det är fantastiskt att vi får den möjligheten att lära oss läsa och skriva! Tänk så många som aldrig får lära sig det

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 23. desember 2018 at 14:27

   Ikke alle for muligheten til å lese og skrive, det må være noe som mangler i deres liv 🙂

   Reply
 • Jennifer 22. desember 2018 at 21:34

  Va roligt att du minns din första skolbok, minns verkligen inte min, men vet att dom ligger någonstans haha. Blev så sugen på att leta upp dom nu efter ditt inlägg 🌸

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 23. desember 2018 at 14:26

   Det er kult å kikke på de gamle bøkene.

   Reply
 • Julia 22. desember 2018 at 21:32

  Kul att du minns din första, det gör absolut inte jag. Haha. älskar att läsa även om jag med lyssnar på ljudböcker nu

  Reply
 • Madde 22. desember 2018 at 21:28

  När jag var liten ville jag bli författare, bästa som fanns var att skriva. Tyvärr stannade det där. Mitt dåliga självförtroende tog över, och fortsatte inte att utvecklas.

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 23. desember 2018 at 14:26

   Du må ikke gi deg.

   Reply
 • Amanda 22. desember 2018 at 21:10

  så fint jag tycker om att läsa jag med 🙂

  Reply
 • Helene 22. desember 2018 at 20:59

  Så fin bok! 🙂

  Reply
 • Jessica 22. desember 2018 at 20:46

  Åhh, jag kommer inte ihåg vad mon första bok hette men jag har massa skolböcker sparade i en låda. Jag förmår inte mig själv att slänga böckerna ♥️😍♥️

  Reply
 • Sophia W 22. desember 2018 at 20:37

  Kommer inte ihåg vilken min första skolbok var, men hade varit kul att minnas 🙂

  Reply
 • Sanna 22. desember 2018 at 20:21

  Vilken fin bok! Jag älskar också att läsa 🙂

  Reply
 • Amanda 22. desember 2018 at 20:19

  Så skönt att du är ledig på fredagar och hinner reflektera. Jag minns inte min första skolbok men jag gillade att lära mig att skriva 🙂

  Reply
 • Natheless 22. desember 2018 at 19:44

  Så artig skrevet om ord! Ja, det er et under hver gang en unge knekker den lesekoden. Jeg brukte litt tid på det, men så var det gjort. Herlig å lese og skrive. Ha en finfin kveld 🙂

  Reply
 • Viktor 22. desember 2018 at 19:19

  Kul att höra att du minns din första skolbok! Jag fick gamla skolböcker och liknande av min mamma när jag fyllde år! Där jag lärt mig skriva skrivstil och ritat en massa haha! 🙂

  Reply
 • Vestfroken 22. desember 2018 at 19:19

  Artig at du har interessert deg for språk og bøker så lenge! Jeg lurte på hva det mentes med indieforfatter.

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 23. desember 2018 at 14:26

   Det er kort for independent forfatter. En som gir ut bøker selv.

   Reply
 • sofia 22. desember 2018 at 19:19

  Oj vilket bra minne du har! Jag minns inte alls min första haha! 🙂

  Reply
 • Rita 22. desember 2018 at 19:03

  Jeg husker også den boken. Den var veldig viktig. Jeg har en søster som var 2 år eldre og hun hadde også den boken og jeg lånte den før jeg begynte på skolen. Kjempefin

  Reply
 • frodith 22. desember 2018 at 19:00

  Fantastisk dette med språk ja. Og å kunne lese og skrive. Jeg husker den boken der, jeg lærte å lese da jeg var 5, og det var noe helt spesielt 🙂

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 23. desember 2018 at 14:25

   Det var en virkelig kul opplevelse å sette ord på ting, skrive det ned.

   Reply
 • Michelle 22. desember 2018 at 18:58

  Va skönt o slippa jobba ❤️💕❄️👍🏻

  Reply
 • Helge. 22. desember 2018 at 18:41

  Det er mange bøker jeg har lest som jeg husker men når det gjelder bøker fra skolen husker jeg lite igjen. Husker at den første engelske sangen vi lærte på barneskolen var ordene Molley og roses i teksten men intet mere. Travle tider for mange nå om dagen men ny dress er i hus og gavene er i boks. God jul.

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 23. desember 2018 at 14:24

   God jul til deg også, bunaden henger klar her.

   Reply
 • Anna 22. desember 2018 at 18:30

  Så kul att du minns din första skolbok! hade önskat att jag också hade gjort det, så kul ju!😊

  Reply
 • Annebe 22. desember 2018 at 17:00

  Har gode minner fra skolebøker…og det å lage ord likte jeg godt 🙂 Hadde god fantasi , men var dårlig i rettskriving ..Kos deg med kvelden

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 23. desember 2018 at 14:24

   Jeg er også dårlig på rettskeiving,

   Reply
 • Åse 22. desember 2018 at 16:54

  Hur kommer du fira din jul?:)

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 23. desember 2018 at 14:23

   Med familie og venner.

   Reply
 • Sandra 22. desember 2018 at 16:37

  Bokstäver är fantastiska, tänk att vi kan sätta ihop dem till ord, meningar och sånt som betyder något. Så fantastiskt. Jag älskar att skriva, men har lätt dyslexi så mina meningsbyggnader kan bli lite fel ibland och jag vet att det kan bli jobbigt att läsa, men jag har alltid älskat konsten att skriva ❤

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 23. desember 2018 at 14:23

   Du må aldri gi opp, bare skriv og skriv.

   Reply
 • Anne-Karine 22. desember 2018 at 16:30

  Ønsker deg en riktig God Jul 🎅🏼🤶🏻

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 23. desember 2018 at 14:23

   God jul til deg goså

   Reply
 • Elisabeth 22. desember 2018 at 16:06

  Du har bättre minne än mig ☺

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 22. desember 2018 at 16:11

   Ikke mye til minne. Jeg har boken fortsatt 🙂

   Reply
 • Madelene 22. desember 2018 at 16:04

  Oj, att du minns din första skolbok. Har inget minne om min första…

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 23. desember 2018 at 14:22

   Jeg husker ikek så mye, jeg har beholdt boken.

   Reply
 • Evelina 22. desember 2018 at 15:26

  Gud vad kul med din första skolbok. Minns faktiskt inte min första

  Reply
 • Sofie 22. desember 2018 at 15:24

  Oj, första skolboken? Jag minns inte vad vi hade för böcker i skolan, knappt. Hehe.. 🙂

  Reply
 • Tonje 22. desember 2018 at 15:20

  Herregud så rå du e!! Bok og grieier <3

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 23. desember 2018 at 14:22

   Takk skal du ha

   Reply

Leave a Comment