bøker

Mine karakterer

Hei på deg!

Jeg tenker fortsatt på språket og på skolen. Jeg lurer på hvor all denne fantasien kommer fra. Hvor får jeg tak en karakter i en roman? Jeg innrømmer at hver karakter kommer med et fullt utviklet liv, bare noen får detaljer finner veien til romanen. Den store og hele karakteren uteblir, bakgrunnen skaper bare dybde i det jeg skriver om. Det tar for mye plass å utbrodere alt. Da vil et verk bli på for mange sider. Du som leser ville kjedet deg.

En karakter i en bok

Som forfatter så bruker jeg teknikker for å få fram det komplekse, i det innviklede så forholder jeg meg til det enkle. Jeg bruker en oppskrift som jeg lærte allerede på side 14 i min første skolebok: Da klokka klang. Jeg elsker den boken og tenker at det meste lærte jeg allerede den gangen. Det er særlig denne siden som gir med inspirasjon. Her leste jeg selv om den første karakteren Fofo, jeg fikk selvfølgelig også med meg Fifi, men hun gjorde ikke et så stort inntrykk på meg. Hun var mer riktig naglet, om du skjønner hva jeg mener. Du kan lese mer om denne boken her.

Fofo rydder i skapet

Fofo rydder i skapet

Det ligger så utrolig mye dybde i denne teksten. jeg vet ikke om dette er tiltenkt. Jeg vet ikke om forfatteren hadde dette som noe mer enn en øvelse for 1. klassinger en gang på syttitallet, men det er det som er så kult med språket. Ordene lever videre etter at de er skrevet. Det kan tolket og retolkes i det uendelige. Noe som er nyttig for en liten forfatter som meg. Jeg finner store svar i det små, jeg kan få en stor opplevelse av enkel tekst. Den store litteraturen overvelder meg, jeg tørr ikke hente fram Ibsen og tro at han kan gjøre noe annet enn å skape ærefrykt hos meg, jeg mener, hver tør å gripe an Hemingway og bruke hans arbeid. Nei, jeg holder meg til Da klokke klang, skrevet for første klassinger.

Fofo

En snar analyse av teksten forteller meg at Fifi og Fofo ikke er likeverdige, Fifi gjør det som trengs, Fofo han bidrar når han må, han spør om han kan hjelpe til. Han er uredd, en eventyrer. Han smaker på alt og analyserer etter godt og vondt, en enkel fyr. Det er sikkert mer å trekke ut av dette, men jeg skal ikke kjede deg med en stor litterær analyse. jeg ville bare forsøke å belyse hvordan jeg arbeider, hvordan jeg utvikler en karakter. Nå er det ikke alle i den litterære verdenen som liker hva jeg gjør, de setter sikkert ikke stor pris på dette. Men det driter jeg i. Jeg lever og jeg skriver, koser meg i livet. Du kan lese om Farlig Enke her.

Deveny

Du finner mer om Tur-retur Helvete her.

Cover Farlig Enke

Cover Farlig Enke

Forsiden av Tur-Retur Helvete, tegnet av Kyriakos Goumas

Forsiden av Tur-Retur Helvete, tegnet av Kyriakos Goumas

Relaterte artikler

31 Comments

 • Lady August 5. januar 2019 at 23:05

  Det er jo yberspennende det der hvor mye man skal skrive og hva man ikke skal skrive for det er jo viktig at noe blir igjen til fantasien. Goood helg <3

  Reply
 • K 30. desember 2018 at 11:26

  Roligt att få lite inblick i de karaktärer som du skriver om. Stort med egna böcker.

  Reply
 • Sophia W 30. desember 2018 at 10:39

  Intressant inlägg! 😊

  Reply
 • Sandra 30. desember 2018 at 06:02

  Så himlans kul att läsa hur du tänker kring karaktäree, miljö och böcker. Vad du har för inspiration, spännande med en lärobok från 70-talet och att en sån text kan ge så mycket och lever kvar hos dig.
  Jag har alltid drömt om att skriva en bok eller något, vem vet om jag en dag lyckas. Tills dess följer jag dig och läser om din väg ❤

  Reply
  • Sandra 30. desember 2018 at 06:04

   Min bloggadress hann inte komma med pga mina klumpiga fingrar.

   Reply
  • Lene Bjørg Kanden 30. desember 2018 at 11:47

   Det er bare å skrive, så kommer det kanskje en roman etterhvert.

   Reply
 • Gry H. 30. desember 2018 at 05:48

  Jøsses! Dette er faktisk en tilsynelatende enkel tekst som til fulle demonstrerer hvor komplekst språket kan være, og ikke minst hvordan de samme ordene gir rom for ‘ørten’ ulike forståelser.. [For meg fremstår Fi-fi som den voksne, mens Fo-Fo er barnet.]

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 30. desember 2018 at 11:49

   Det er utrolig kult å gå tilbake til sånne tekster. Denne jobbet jeg med i 1. klasse for over 40 år siden, den gir fortsatt mening og dybde. Leser mye i min første skolebok.

   Reply
 • Jennifer 30. desember 2018 at 01:50

  Vad kreativ du är 😀 Kul att få veta mer om hur du tänker 🙂

  Reply
 • Amanda 30. desember 2018 at 00:35

  Så intressant att få veta hur du gör när du skriver karaktärer. Tycker du ska göra så som du vill 🙂

  Reply
 • Hannas krypin 29. desember 2018 at 22:57

  Vad roligt att läsa om hur du utvecklar dina karaktärer. Har jag berättat att jag som barn drömde om att bli författare? Det blev det dock inget av.

  Reply
 • Carro 29. desember 2018 at 22:31

  Det märks klart och tydligt att du njut av att skriva och brinner för ditt arbete.Det kan inte vara lätt alla gånger att komma på olika karriärer som ska passa bra ihop.Finns dina böcker att köpa på svenska?

  Reply
 • Toril 29. desember 2018 at 19:54

  Den leseboken hadde vi i 1.klasse, og jeg fikk leseboken da jeg jobbet som førskolelærer i skolen for 6-åringene på 6-årstilbudet i 1995.

  Interessant å lese omtalen din, og jeg er helt enig 🙂

  Ønsker deg en kjempefin lørdagskveld, og en fortsatt riktig god romjul <3 🙂

  Purr, purr, fra Toril og kattene

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 30. desember 2018 at 11:52

   Digger den boken, den bringer tilbake så mye kult fra barndommen.

   Reply
 • Madelene 29. desember 2018 at 19:11

  Så intressant att få reda på hur du tänker kring karaktärer som du skrivit om

  Reply
 • Åse 29. desember 2018 at 19:09

  Vilka väldiga tankar och idéer du har 🙂

  Reply
 • A 29. desember 2018 at 18:25

  Wow, är du författare?! Det är en gammal barndomsdröm! Drömde om att skriva barnböcker!

  Reply
 • Michelle 29. desember 2018 at 17:19

  Bra att hålla sej till det enkla ❤️

  Reply
 • Jessica 29. desember 2018 at 15:57

  Roligt och bra inlägg om hur du som författare bygger upp och tänker kring en karaktär 😍♥️😍

  Reply
 • Jennifer 29. desember 2018 at 15:20

  Va roligt & spännande att få veta lite hur du tänker 😃

  Reply
 • Ariella 29. desember 2018 at 13:35

  Vad spännande att läsa hur en författare bygger upp en karaktär

  Reply
 • Evelina 29. desember 2018 at 13:21

  Så roligt att läsa om dina tankar och hur du gör

  Reply
 • Junitjej 29. desember 2018 at 12:19

  Att komma på bra karaktärer kan inte vara det enklaste. Sedan ska väl också karaktärerna på något vis passa ihop, så inte handlingen blir konstig.

  Reply
 • Fröken Rödlök 29. desember 2018 at 11:37

  Det är intressant att få läsa hur författare tänker kring karaktärer. Jag som har livlig fantasi (ibland) hade lätt kunna få ihop en karaktär att jobba med, men risken är att jag inte kommer kunna hålla en röd tråd utan go bananas om jag börjar fantisera =)

  Reply
 • Elisabeth 29. desember 2018 at 11:36

  Jag älskar att läsa och lära känna olika karaktärer

  Reply
 • Viktor 29. desember 2018 at 10:59

  Vad intressant och spännande att få läsa kring karaktärer!

  Reply
 • Anna 29. desember 2018 at 10:39

  Så spännande att få läsa!😊

  Reply
 • sofia 29. desember 2018 at 10:35

  Så himla spännande och roligt att få läsa! 🙂

  Reply
 • Daisy 29. desember 2018 at 10:18

  Vad spännande med boken 🙂

  Reply
 • Amanda 29. desember 2018 at 09:21

  Det är alltid roligt att läsa om. Karaktärer 😊♥️

  Reply
 • frodith 28. desember 2018 at 18:33

  GØy å høre hvordan du tenker om karakterer 🙂

  Reply

Leave a Comment