en karakter, en krokodille

En karakter blir født

en karakter, en krokodille

en karakter, en krokodille

Hei på deg!

I disse dager så jobber jeg med ny tekst og nye karakterer. Det er ikke enkelt å bare dra en ny person opp av hatten. Noen ganger så må jeg jobbe lenge med «et nytt menneske». Det er mye som skal stemme og personen som males fram i teksten skal være troverdig. Dette er utrolig spennende og krevende å jobbe med en ny karakter. Det krever alt av meg som menneske og litt til. Jeg må strekke fantasien til det ytterste for å finne på noe nytt og spennende.

En ny karakter

Jeg jobber mye med figurene i romanene mine. I Tur-retur Helvete så var dette enkelt. Den boken handler om meg selv. Jeg måtte allikevel jobbe med å få fram en sammenhengende karakter, boken handler tross alt om en veldig kort periode i livet mitt og det er vanskelig å få fram alt om meg på 220 sider. Nå jobber jeg med noe nytt, nå setter jeg sammen en ny person. Ofte så får jeg utseende først, så en lite ramme rundt livet til vedkommende. I begynnelsen så har jeg veldig få detaljer, jeg har bare vage ideer. Det er først når jeg begynne å skrive at det skjer noe. Når jeg får utløp for trangen til å skrive.

Ordene gir liv til den karakteren jeg forsøker å skape. Jeg må gripe fatt i noe, så kommer livet rennende inn. Jeg har akkurat skrevet tre sider med tekst, blitt litt kjent med vedkommende. Nå må jeg skrive de sidene om igjen, få inn mer liv. De tre sidene kan bli til 10 sider, eller de kan forsvinne og bli borte. Det er det som er så spennende med å skrive, «skape» liv. Jeg vet aldri hva som skjer før det er skrevet. Jeg har en guide, en rammen, men innenfor den så er alt mulig. Du kan lese om dette her.

I dag så har jeg fått til noe som jeg tror jeg kan gå videre med, og det gjør alt så utrolig mye mer spennende.

Deveny

Cover Farlig Enke

Cover Farlig Enke

Forsiden av Tur-Retur Helvete, tegnet av Kyriakos Goumas

Forsiden av Tur-Retur Helvete, tegnet av Kyriakos Goumas

Relaterte artikler

36 Comments

 • Hva er en roman? - Deveny 21. februar 2019 at 14:15

  […] Jeg kan ikke akkurat si at jeg forsto så mye av dette. Det jeg har skjønt er at en roman er en historie, en samling ord. Setningene henger sammen og de skaper en helhet. En roman er noe man leser, en roman har noe å formidle. Fokuset er menneskets liv og følelser. Du kan lese litt om hvordan en karakter blir født her. […]

  Reply
 • Bryte grensene! - Deveny 7. februar 2019 at 21:24

  […] Jeg vet ikke om jeg er så heldig i neste bok, jeg vet ikke om jeg klarer å styre unna kjernen i ondskapen. Jeg skriver tross alt mørkt og dramatisk. Jeg er ikke i stant til å lage en historie rundt en tur på butikken. Jeg må ha store bevegelser og mye handling, selv om jeg oppriktig mener at bøkene mine er karakterdrevet. Dette er sikkert mulig å diskutere dette. Du kan lese litt om en ny karakter her. […]

  Reply
 • Jennifer 4. februar 2019 at 13:17

  Låter spännande att du har skapat något nytt, jag hoppas det blir exakt som du vill i slutändan 😀

  Reply
 • Sandra 4. februar 2019 at 12:12

  Så spännande det låter, jag kanske ska sätta igång med min barnbok, tröga jag. Tack för imspiration ❤

  Reply
 • Emm 4. februar 2019 at 10:35

  Åh vad spännande! 😃😃

  Reply
 • Kamilla 4. februar 2019 at 09:59

  Så spännande att du format en ny karaktär. Den vill jag gärna höra mera om

  Reply
 • Amanda 3. februar 2019 at 23:50

  Låter så spännande! Det är ju inte helt enkelt att skapa något helt nytt men vad bra att du har kommit en bit nu 🙂

  Reply
 • Sarah 3. februar 2019 at 22:57

  Spännande med en ny text 🙂 Najs att du känner att du har fått till något bra 🙂

  Reply
 • Kirsi 3. februar 2019 at 21:48

  Vad intressant. Jag utgår från känslor när jag skapar en karaktär. Känslor först, sedan beteende. Sedan bakgrund och kringdetaljer. Någonstans däremellan växer utseendet fram.

  Reply
 • Anna 3. februar 2019 at 19:43

  Låter verkligen så spännande! 😊

  Reply
 • Evelina 3. februar 2019 at 19:34

  Låter verkligen spånnande med att få fram en ny karaktär

  Reply
 • Jennifer 3. februar 2019 at 18:33

  Va spännande att arbeta fram en ny karaktär 😃

  Reply
 • Madelene 3. februar 2019 at 18:02

  Roligt mmed en y karaktär, så spännande. Söt krokodil, älskar krokodiler

  Reply
 • Hannas krypin 3. februar 2019 at 15:23

  Det låter så spännande att arbeta fram en ny karaktär. Kul med en krokodil. Den får du gärna berätta mer om. Om du vill alltså. 😊

  Reply
 • Åse 3. februar 2019 at 14:51

  Jag vill också börja skriva böcker. Hur bär jag mig åt?

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 3. februar 2019 at 15:08

   Vel, det er ganske enkelt. Det er bare å skrive. Du må lage en tekst først, så kan du bearbeide den. Jeg starter alltid med karakterene, så har jeg en ide om hva boken skal handel om. Jeg vet kanskje om et sted, eller en enkelt ting. Så skriver jeg om det, utbroderer. For meg kommer neste steg av seg selv. Teksten bygges opp steg for steg. Andre vet hva de skal skrive om, også skriver de om det.

   Jeg vet aldri hvor ordene skal, de bare kommer og så følger jeg den stien som blir langt ut for meg.

   Reply
 • Therese Carlsson 3. februar 2019 at 14:22

  Va roligt det låter att bygga upp en ny karaktär, hoppas du fixar detta =)

  Reply
 • Michelle 3. februar 2019 at 14:13

  Det kan inte va lätt o skapa en karaktär och förstår att det va lättare att du kunde jobba fortare med din egen karaktär eftersom du känner dej själv 💕

  Reply
 • Anna 3. februar 2019 at 13:41

  Jag kan tänka mig att det är väldigt svårt att skapa en karaktär. Ofta tycker jag att det är dem som får en bok att gå från bra till riktigt bra även om handlingen är densamma.

  Reply
 • julia 3. februar 2019 at 13:38

  Verkar så roligt att få skapa en karaktär så där men kan absolut tänka mig att det är riktigt svårt ibland att komma på något bra och att det verkligen ska passa in 😊 gillar att läsa om ditt skrivande 😊

  Reply
 • Lillan Kind 3. februar 2019 at 12:59

  Det är intressant att läsa om allt förberedelsearbete för att skriva en bok!😊 Det här att skapa karaktärer är så roligt. Det är väl den enda möjligheten man har att välja helt själv hur någon ska vara på precis alla sätt man vill!😆

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 3. februar 2019 at 13:31

   Vet du, jeg kan ikke bestemme over karakteren. Når jeg først har laget en person så agerer den selv. Jeg kan bare påvirke omgivelsene, handling gener må karakteren stå for selv. Jeg vet at dette er vanskelig å forstå…. men det er sånn det er.

   Reply
 • Fnulan 3. februar 2019 at 12:36

  Jag älskar att läsa om ditt skrivande. Jag har en påbörjad tredje bok men är så rädd att jag flummar ut. Har du något tips på struktur? Kram

  Reply
 • sofia 3. februar 2019 at 10:34

  Måste vara fruktansvärt skoj att få tillverka en helt ny karaktär. Underbart att få sitta och komma in i en liten fantasivärld och tillverka karaktären. 🙂

  Reply
 • Daisy 3. februar 2019 at 10:19

  Men gud vad spännande att göra egen karaktär, så duktig . Super kul

  Reply
 • Moa 3. februar 2019 at 10:18

  Det är så roligt och spännande med karaktärer! 😀

  Reply
 • Michaela 3. februar 2019 at 10:03

  Det är så spännande mee nya karaktärer☺

  Reply
 • Madde 3. februar 2019 at 09:12

  Måste vara jätteintressant att försöka bygga upp en ny individ, och som du skriver, att den ska vara trovärdig

  Reply
 • Amanda 3. februar 2019 at 08:54

  Så roligt med karaktärer tycker jag det va en liten söt krokodil ☺️ kul att läsa en berättelse om. Den

  Reply
 • Amanda 3. februar 2019 at 08:53

  Så roligt med karaktärer tycker jag det va en liten söt krokodil ☺️

  Reply
 • Gry H. 3. februar 2019 at 06:00

  Begynner du som regel med karakteren(e) for så å ta fatt på handlingen med utgangspunkt i de/denne? Jeg har liksom alltid forestilt meg det motsatte (haha)

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 3. februar 2019 at 12:22

   Vel, detter varierer litt, men som oftes så er det karakteren som kommer først. Det må jo tross alt være noe som skjer, det er jo karakterene som handler og skaper situasjoner 🙂

   Reply
 • Natheless 2. februar 2019 at 22:45

  Ja, det er så spennende å begynne på noe nytt. Vi vet jo ikke på forhånd hva det blir av det. Lykke til 🙂

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 3. februar 2019 at 12:23

   Det er kjempe spennende å starte på nytt og skape en ny person.

   Reply
 • annebe 2. februar 2019 at 16:48

  Høres ut som en spennende prosess å lage en karakter..du skal jo både like, eller mislike( om det skal være en som er usympatisk ) karakteren selv..også må den være troverdig for den som leser.. Kos deg med oppgaven og dagen videre 🙂

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 3. februar 2019 at 12:24

   Takk skal du ha. Det er kjempe spennende å se hva som kommer ut av dette arbeidet.

   Reply

Leave a Comment