en ugle og flere bøker

Hvordan skrive en bok?

Hei på deg!

Jeg har fått noe spørsmål i det siste og jeg forsøker å svare så godt jeg kan, men det er ikke så lett å svare presist på det du/dere lurer på, men jeg prøver. Som du sikkert vet så handler bloggen min om å skrive bøker, jeg slenger inn litt om meg selv av og til. Men det er teksten som fører bloggen framover, bøkene mine. Jeg fikk et spørsmål: Jeg har også lyst til å skrive en bok, hvordan går jeg fram. Hvordan skrive en bok?

Hvordan skrive en bok?

Selve skrivingen

Jeg skriver for meg selv og nyter å taste inn ordene på datamaskinene. Jeg bruker ikke lenger papir. Bare skjerm og tastatur. Det har tatt tid å komme hit. Jeg har slitt og jobbet fram en god metodikk, og jeg skriver hele tiden. Hver dag må ha en skrivesesjon, jeg vil ikke bli rusten. Tror det finnes en skrive-muskel et eller annet sted der inn som krever daglig trening. Jeg skal innrømme at jeg er ganske så besatt av dette. Jeg tror du må være litt gal for å klare å gjennomføre et helt prosjekt, det må i alle fall jeg være. Har ikke så mye mer å si om selv skriveprosessene, bortsett fra at det er viktig å ha en god arbeidsplass. Du må trives der du skriver. Jeg er som poteten og trives med det meste og kan skrive overalt.

Begynnelse og karakterene

Så kommer karakterene. For meg så begynner et historie med en karakter, en person. Jeg kan velge en jeg kjenner, eller jeg kan sette sammen en karakter av flere mennesker. Nå jeg har fått en skisse så prater jeg med vedkommende, vi blir kjent. Jeg kan snakke om mine karakterer som levende mennesker. Det er som om jeg kryper under huden på dem. Skaffer meg oversikt. Jeg skriver mye om vedkommende. Må bli kjent. Farlig Enke var dobbelt så lang i utgangspunktet. Hadde mye stoff og skrev masse som ikke kom med. Jeg må det for å virkelig klare å sette meg inn i en annen persons liv. Noen ganger så får jeg andre til å lese, andre ganger så bare kaster jeg bakgrunnsstoffet, begynner på nytt.  Etter en stund så er jeg godt kjent med en person, det er akkurat som om jeg slipper dem ut i verden. Først en liten tur, etterhvert så slipper jeg dem løs. I Farlig Enke så var det Jeanette Sofie Astrup som var den bærende personene. Jeg lurte på hva som skjedde om en kvinne drepte en mann.

Jeanette Sofie Astrup

Jeg holdt lenge på med det som hovedfokus, skrev kapittel 9 sikkert 10 ganger, plasserte Jeanette Sofie Astrup på et kjent sted. Så diskuterte jeg med andre og fikk litt innpust. En venninne mente det var for kjedelig med bare et drap. Boken krevde noe mer. Jeg ble lengen gående å tenke på dette, visste ikke hvordan jeg skulle tilføre stoffet mer spenning. Etterhvert så begynte jeg å tenke på en barn, en gutt. Jeg måtte skrive inn en liten gutt som kunne klare seg selv i de norske fjellene. Han måtte overleve på egenhånd. Han skulle ikke være savnet. Begrensningene var store. Jeg fant til slutt på en liten gutt fra Dagestan. Han søkte asyl i Norge sammen med familien sin. Med gutten kom Maryam Yuzhik. Etterhvert som arbeidet skred framover så ble Maryam en hovedperson, Jeg fant mye spennende stoff relatert til hennes liv, fant flere kilder som kunne hjelpe meg.

En hovedperson

Det tok en stund før jeg skjønte at Maryam var hovedpersonene i Farlig Enke. Jeanette Sofie Astrup skulle bare ha en «bi»-rolle. Hun skulle hjelpe Maryam, hun skulle føre Maryam ut av snøstormen og føre Maryam i sikkerhet. Dette kunne jeg ikke vite når jeg startet å skrive på boken, jeg kunne ikke fortalt deg dette i begynnelsen av prosessen.

De andre bipersonene

De andre bipersonene kom som et krav fra teksten. Jeg hadde Jo Asbjørnsen, hun ble utviklet. Et av svarene på spørsmålet: Hvordan skrive en bok er at du må utvikle alle karakteren, og dette kan ta tid.

Historien

Slik for Farlig Enke sine karakterer, slik ble historien sydd sammen. The bad guys var lå i ordene mine. Jeg måtte ha så mange, de måtte leve som de gjorde. Det var enkelt å fylle inn hullene og skape dramaet. Dette var lett fordi jeg hadde jobbet så intenst med alt det andre.

Etter at alt dette var skrevet så begynte jeg på nytt, skrev alt på nytt. Pusset på noe, strøk andre ting. Hele tiden jobbet jeg med å lære meg å skrive en bok. Det tok tid, jeg jobbet og blødde og gråt. alt sammen skred framover. Noen ganger så var framgangen usynlig og vanskelig. Andre ganger så oppdaget til og med jeg at ordene mine ble bra, jeg så at ting hang sammen.

Hvordan skrive en bok? Spørsmålet ble min livsstil. Jeg «skrev» på teksten hele tiden. jeg studerte omgivelsene og brukte det jeg så når jeg satt ved datamaskinen. Dag for dag, time for time, jobbet jeg videre og tilslutt så hadde jeg noe å vise fram. Mitt arbeid ble refusert, jeg skaffet meg en egen redaktør, fant en språkvasker.

Deres innspill tok nesten livet av meg. Jeg stønnet og eget meg, så jobbet jeg videre. Utviklet både språk mitt og historien jeg forsøkte å fortelle. Gikk tilbake til kildene, gjorde ting mer levende, leverte teksten igjen. For hver gang så ble alt litt bedre, så plutselig en dag så ble alt mye bedre. Det var akkurat som om noe hadde utviklet seg inne i meg.

I dag

Jeg brant for ordene  mine, det gjør jeg fortsatt. Nå kan jeg redusere en roman ned til et ord. I disse dager så begynner jeg på oppfølgeren til Farlig Enke. Det blir en ny reise inn i Maryams sinn, det er alt jeg vet så langt. Jeg har ikke lyst til å si mer heller. Vet bare at jeg står foran en ny bratt oppoverbakke, og jeg gleder meg. Du kan lese om utviklinga av en karakter her.

Deveny

Vet ikke om dette svarte på spørsmålet: Hvordan skrive en bok? Du kan lese om Tur-Retur Helvete her, den boken kommer ut i løpet av noen uker.

Cover Farlig Enke

Cover Farlig Enke, hvordan skrive en bok?

 

Relaterte artikler

30 Comments

 • Bryte grensene! - Deveny 8. februar 2019 at 12:19

  […] Så kan jeg bryte med med min egne grenser, la en av hovedpersonene mine krysse alle MINE grenser. Min gamle lærer sier at jeg må gjøre dette. Jeg vet ikke om jeg får det til. Hva karakterens etiske grenser er, vel det finner jeg kanskje ut mens jeg skriver. Du kan lese litt om hvordan jeg skrev Farlig Enke her. […]

  Reply
 • Sandra 8. februar 2019 at 06:49

  Ditt inlägg säger en hel del om atr skriva en bok. Tack för det för det gav massor med hjälp.

  Reply
 • Amanda 8. februar 2019 at 05:07

  Du är värkligen jätte duktig på att skriva

  Reply
 • Michelle 8. februar 2019 at 02:45

  Du e duktig på e o forma dina karaktärer . Jag brukade alltid i skolan nör man hade uppgifter o skriva en historia att alltid börja med historian först o sen karaktären kom utav sej självt .men det där är nog helt olika 💕

  Reply
 • Mona Iren 8. februar 2019 at 02:21

  Jeg er så glad for at du deler dette 🙂 Fine råd å ta med seg i drømmen om å skrive ei bok.
  Tusen takk 🙂

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 8. februar 2019 at 12:26

   Bruke det om du kan 🙂

   Reply
 • Gry H. 8. februar 2019 at 02:21

  For de som tar for seg karakterene før handlingen slik du gjør, må det jo være innmari tidsbesparende å ha en eller to ‘gjengangere’ (Næsbøes Harry Hole, Keplers Joona Linna, osv).. Ikke bare har en hovedpersonen + min 1 biperson klappet og klar, men disse må jo dermed også ligge i bakgrunnen å føre i skapelsen av de som skal operere i den enkelte historie, da det jo skapes for å håndteres av de eksisterende..(?)

  Mens vi er inne på karakterer.. Har du lest The left hand of God -trilogien av Paul Hoffman?.. Hans Thomas Cale er rett & slett hinsides besnærende..

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 8. februar 2019 at 12:28

   Jeg tar med meg alle i neste bok, og det kommer flere til … alle bad guys blir byttet ut …

   Jeg har problemer med synes så jeg leser ikke så mye for tiden. Håper på bedring etter at den grå stuen blir operert bort. Men jeg skal titte etter denne triologien 🙂

   Reply
 • Amanda 8. februar 2019 at 00:58

  Så intressant och lärorikt för mig att veta hur du gör när du skrev din bok. Har en dröm om att skriva en bok men vet inte hur….. 🙂

  Reply
 • Jennifer 8. februar 2019 at 00:16

  Jätte bra tips till den som vill skriva en bok 😀

  Reply
 • Madelene 7. februar 2019 at 22:25

  Fint att du delar med dig hur skrivandet går till

  Reply
 • Jennifer 7. februar 2019 at 22:14

  Så roligt att du delar med dig! Så intressant att läsa 🌸

  Reply
 • Viktor Högnäs 7. februar 2019 at 19:34

  Vad fint att du delar med dig! Stort tack till dig som delar med dig!

  Reply
 • Fröken Rödlök 7. februar 2019 at 18:44

  Tack så mycket för att du delar med dig av detta, så intressant att få läsa detta =)

  Reply
 • Lillan Kind 7. februar 2019 at 17:33

  Åh detta är så spännande!! Att få veta hur någon annan gör och tänker kring skrivandet av en bok. Det jag funderar på är i vilken grad man måste ha möjlighet att skriva ostört. Alltså inte bara att man får sitta ensam ibland, utan att få möjlighet att verkligen gå in i skrivandet. Mina böcker har inte blivit klara, för när arbetet har varit klart för dagen efter många stressiga timmar har det inte funnits varken ork eller tid att dyka in i skrivandet. Men det finns ju inget bättre än att komma in i ett riktig flow, då man nästan lever i sin story.

  Reply
 • sofia 7. februar 2019 at 17:30

  Åh verkligen superbra tips till någon som mig som vill skriva böcker. Du lär mig då alltid nya saker, så himla skoj 🙂

  Reply
 • Fnulan 7. februar 2019 at 17:05

  Det var detta jag efterlyste, tack för att du tog dig tiden att skriva! Jag har en helt magisk början på en bok. Men…. sen stannar det för jag vet inte vilken av karaktärerna som ska bära vidare berättelsen. Och klarar jag av att göra det som två parallella berättelser eller är det kanske till och med två olika böcker med samma början?

  Reply
 • Emelie 7. februar 2019 at 16:52

  Vilket bra och informativt inlägg! Det är verkligen intressant att få veta hur man gör en bok och alla dess steg i processen 🙂

  Reply
 • Moa Hansson 7. februar 2019 at 16:39

  Så bra tips ❤️

  Reply
 • A 7. februar 2019 at 16:14

  Vad kul att läsa om hur en författare jobbar! Jag har haft författardrömmar sen jag var 9 år, men jag vill skriva för barn. Har också skrivit en hel del, som jag använt till att läsa för barnen i skolan och har även skrivit pjäser som vi satt upp.

  Reply
 • Anna 7. februar 2019 at 15:46

  Vilket bra inlägg. Jag har en liten dröm om att en dag skriva en bok, men jag har inte alls några idéer om vad den skulle handla om. Det är själva skrivandet som jag tycker är kul. Här fanns mycket tankar att fundera på den dagen som jag har en grund att utgå ifrån.

  Reply
 • Michaela 7. februar 2019 at 15:44

  Vilka bra tips du kommer med❤

  Reply
 • Anna 7. februar 2019 at 13:26

  Tack så mycket! så fint att du delar med dig 😊 detta hjälper mig att skriva min bok!

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 7. februar 2019 at 13:57

   Så hyggelig 🙂

   Reply
 • Therese Carlsson 7. februar 2019 at 12:45

  Vad härligt att du delar med dig på hur man skriver en bok =).

  Reply
 • frodith 6. februar 2019 at 22:21

  Jeg synes det er helt utrolig at man kan skrive hele bøker. Jeg fikser den transe-liknende skrivingen av noveller og småtekster som bare triller ut. Men man TRILLER ikke ut en hel roman det vet jeg, derfor hadde jeg ikke klart det 😮

  Reply
 • Hannas krypin 6. februar 2019 at 17:33

  Vad intessant att läsa om hur du tänker när du skapar din bok! Varje gång jag kikar in hos dig får jag lust att börja skriva böcker.

  Reply
 • Natheless 6. februar 2019 at 14:23

  Ja, du har så rett, vi blir kjent med våre personer i historien og så treffer de nye karakterer. Enig i at man må være litt «gal» for å holde på med dette, men jeg kan ikke la være å skrive heller. Ting tar tid, men det er så godt når noe kjennes ferdig. Lykke til med fortsettelsen.

  Reply
 • Orkidedatter 6. februar 2019 at 14:16

  Tusen tusen takk for at du deler❤️Du er helt rå❤️

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 6. februar 2019 at 14:18

   Takk skal du ha. Dette er fra boken jeg publiserte i fjor.

   Reply

Leave a Comment