ytringsfriheten som monster

Ytringsfriheten og alle ofrene

Hei på deg!

I dag morges så lå jeg å hørte på nyhetene som alltid. Det var Hydro og skyting, en mann hadde fått 16 år for uaktsomt drap og siktelsen mot Black Box var frafalt. Ytringsfriheten hadde vunnet, kunstneren gikk seirende ut. Reporterens stemme var monoton og saklig. Ordene uttrykte glede.

Ytringsfrihet

Ytringsfriheten trumfer alt, det er lov å si hva man vil i frihetens navn. Justisministerens samboer må tåle alt som blir sagt. Hun teller ikke i det store bildet. Hun må tåle det som kommer, hun kan ikke få lov å synes at dette er tøft. Jeg har skrevet om henne tidligere. Vi flagger vårt kjøre våpen og mener at dette må alle tåle, uansett hvordan mottageren har det. Alle er enig i dette, ytringsfriheten må vi ha.

Jeg mener at det må være lov å vise litt varsomhet også. Det er lov å bruke vettet, ikke fyre opp under ulmende hat og sette fyr på omgivelsene rundt oss. Jeg tenker på de tegningene som skapte oppstyr for mange år siden. Jeg tenker på filmen som Erdogan stadig viser i Tyrkia for å få fram Vestens hat mot hans landsmenn. Ytringsfrihet bør også brukes med vett og i følge en blogger så gjelder ikke ytringsfriheten for alle.

I går

I går så jeg litt på diskusjonen på NRK. Jeg så en ung dame legge seg flat og be om unnskyldning. Sophie Elise får ikke lov å ytre seg som hun vil. Hun får ikke lov til å fortelle om det som skjer i hennes liv. Hun som blogger har en særskilt plikt til å ta hensyn til sine lesere. Noe som andre skribenter ikke har. De kan ture fram som de vil, de kan være frekke og provosere. De kan skrive ting som skaper farlige situasjoner, men Sophie Elise må tåle skarpe personangrep for å skrive om sitt eget liv. Hun må stå fram på TV og krype for kollegaene sine.

ytringsfrihet og taushet

ytringsfrihet og taushet

Moderasjon

Jeg mener ikke at Sophie kan gjøre som hun vil. Hun bør ta hensyn til de som leser, men det må Black Box også gjøre. Journalister må være forsiktige, de kan ikke bare ture fram og knuste et enkelt menneske, eller en religion. Vi lever sammen alle sammen og ytringsfriheten er viktig, men det må være mulig å anerkjenne at visse ytringer kan være belastende for den det gjelder. Det er ikke alt som er nødvendig å si eller vise.

Deveny

Relaterte artikler

9 Comments

 • Gry Henriksen 25. mars 2019 at 18:08

  Jeg mener i bunn & grunn at ytringsfriheten opphører i det vi ilegger den begrensninger. Årsaken er rett & slett; Hvem skal sette disse grensene for hva som er greit og ikke greit å gå ut offentlig med!?.. Det eneste jeg kan ‘godta’ i så måte, er oppfordringer til hat, vold, etc da dette hverken er fortellende eller meningsformidlende, og dessuten forvolder andre skade ev. forårsaker en uforholdsmessig risk for sådant.
  Men i det en eksempelvis begynner å sensurere en blogger pga sterk uenighet, en oppfatning av at det fremmer uønskede holdninger eller at det rett & slett syntes dumt for den saks skyld, har en trått over en livsfarlig grense. Det folk har en tendens til å glemme, er at intet er sort/hvitt! Alle goder kommer i det minste med et eller annet lite onde/mulig onde og motsatt. -Så også med slikt som ytringsfrihet & demokrati! Greia er at folk må innse at valg foretas på bakgrunn av at goder & onder veies opp mot hverandre, og at dette så innebærer at vi må ta med de uønskede sidene på kjøpet!
  I dette, ligger jo imidlertid også at de som uttaler seg i offentligheten må ta den motstanden som måtte komme (såfremt dette ikke dreier seg om nevnte type personhat & trusler).. Videre mener jeg det også ligger et moralsk/etisk ansvar i den friheten vi nyter i vår kultur hvor en bør holde seg for god til ikke å såre/forulempe folk i unøden, for å si det sånn. -Men lovbegrensninger? – Hell, no!

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 26. mars 2019 at 11:06

   Ytringsfrihet er ytringsfrihet!!!

   Reply
 • Lillan Kind 25. mars 2019 at 00:35

  Ja även om yttrandefriheten är oerhört viktig att värna om, så tycker jag att den bör brukas med en viss eftertänksamhet. För den kan lätt missbrukas av den som vill vara elak eller hänsynslös. Samtidigt finns det många som anser att den ska begränsas till att endast gälla deras egna åsikter, och det blir fel det också.

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 26. mars 2019 at 11:09

   Den er alt vi har 🙂

   Reply
 • Sara 20. mars 2019 at 22:58

  Du har så rätt! Yttrandefrihet borde inte betyda att man får såra andra hur mycket som helst och sen skulla på det ”fria ordet”. Sårar man andra och inte framför absolut livsviktig information så utnyttjar man det som ska kallas för yttrandefrihet istället, och det kan nog bli en farlig lek i längden..

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 21. mars 2019 at 10:48

   Man må passe seg litt og ikke bare si hva som ramler en inn.

   Reply
 • Toril 20. mars 2019 at 18:15

  Kjempebra innlegg!

  Når det gjelder ytringsfrihet er det kjempeviktig, men samtidig kan noen dra ytringsfriheten litt for langt. Ta f.eks. komikerne komikere. De bruker humor som sin ytringsfrihet, og selvsagt har de rett i å bruke ytringsfriheten sin, men når de går over grensen med humor om andres lyte synes jeg det er misbruk at ytringsfriheten.

  Ytringsfrihet under egetansvar kaller jeg min egen ytringsfrihet. Jeg kan ikke si akkurat hva jeg har lyst til, og sier jeg noe som sårer andre misbruker jeg min ytringsfrihet.

  Ønsker deg en kjempefin onsdag <3 🙂

  Purr, purr, og bloggklem fra Toril og kattene

  Reply
 • Kari 20. mars 2019 at 12:28

  Liker det du skriver, får meg til å tenke litt… Viktig med ytringsfrihet, ja, men ikke for enhver pris 😊

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 20. mars 2019 at 15:12

   Jeg tror at dette er noe vi alle må tenke litt på.

   Reply

Leave a Comment