mysterium rundt det å skrive en bok

Den første refusjonen!

Hei på deg!

Det er vanskelig å skrive bok, jeg kan ikke si at det alltid er lystbetont. Det jeg liker er selve arbeidet. Jeg gjør det for å holde hjernen min i gang, ha noe å bryne meg på. I 2014/2015 så følte jeg at Tur-retur Helvete var ferdig. Jeg hadde jobbet lenge med sakne og følte at nå reflekterte historien sannheten. Kan tro jeg ble skuffet over min første refusjon.

Refusjon

Å skrive en historie er gøy, de krever en stor innsats og den gjør jeg gjerne. Det er det som skjer etterpå som gjør vondt. Min første refusjon sa ingenting, de sa bare at romanen ikke nådde opp i konkurransen. Jeg stirret på ordene, visste ikke hva jeg skulle gjøre. det var akkurat som om livet mitt var komprimert ned til det som sto på arket, som jeg var fortapt i en ørken, uten noe sted å gå.

Jeg vandret hvileløst rundt en stund, skrev på en ny roman. Gikk tilbake til det gamle. Den andre refusjonen var verre, de skrev at jeg hadde en god historie, men de ville ikke ha den. Den passet ikke inn i konseptene deres.

Konseptet deres, hva i alle dager er det?

Kurs

Jeg fant noen kurs, fikk noen gode og elendige lærere. Jeg må virkelig si at jeg ikke er imponert over alle de som tar penger for å si noe smart. Jeg måtte velge ut rådene og gå tilbake til meg selv. Etter mye om og men fant jeg en redaktør som snakket sant. Hun fortalte meg sannheten, jeg tror jeg fikk 32 tettskrevne sider om hvor elendig mitt arbeid var. Jeg gråt og jeg hylte. Hvordan kunne hun si det. Jeg som hadde jobbet så hardt.

Tykkhudet!

Jeg fikk flere refusjoner og innså at det bare var å arbeide, følge de rådene som virket kloke. Etterhvert så utviklet jeg tykkere hud, noe du må ha for å komme i mål. Du må kunne ta imot de som blir sagt. Du må kunne sortere ut det som er vesentlige og bruke rådene i teksten. Jeg skal innrømme at det tok år å skjønne dette, jeg sto på. Da jeg fikk beskjed om at noen ville anta boken etter flere revisjoner innså jeg at jeg var på rett vei, men jeg var ikke i mål.

Jeg sto på og jobbet, fikk fram essensen i historien. Tok nye kurs og valgte tilslutt å gi ut på eget forlag. Jeg kan godt skrive om og rette opp ting som ikke stemmer, men jeg skriver ikke bøker som passer inn i et forlags profil. Jeg er alt for fri i sinnet til, å gjøre noe sånt. Så da må jeg gjøre hele jobben selv, være indieforfatter. Det er ikke så vanskelig å skrive en bok lenger, prosessen er ikke så mystisk, det krever bare masse arbeid og du må ha troen på det du gjør.

Bare noen få ord om en refusjon. Nå sender jeg ikke inn bøkene lenger. Jeg bare jobber fram en god historie.

Deveny

 

Relaterte artikler

8 Comments

 • Kari 5. april 2019 at 15:57

  Hmmm, ja… man gjør seg nyttige erfaringer underveis i prosessen… Noe respons er verdt å ta med seg, andre ting kan man overse. Det er valg man tar, men man lærer og reflekterer uansett masse mens man jobber med skriving. 🙂

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 7. april 2019 at 13:00

   Det er sant 🙂

   Reply
 • Gry H. 4. april 2019 at 11:41

  Herregud.. Og jeg som trodde det var modellbransjen som frontet dette med verbal brutalitet! Men de refusjoner som gis for å være for ditt eller for datt fysisk, er jo for peanuts å regne I forhold til denne respektløsheten for ting folk har arbeidet med i årevis! 😱

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 4. april 2019 at 13:46

   Det er utrolig å høre hva de har å si, men når støyen legger seg så går det an å jobbe videre. Få på plass en bedre historie.

   Reply
 • Mona Iren 3. april 2019 at 22:52

  Jammen har du stått på med både der ene og det andre.
  Nå ble jeg nesten skremt jeg. Men jeg vet jo at det er masse, masse jobb.
  Du har vært, og er kjempeflink til å stå på.

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 4. april 2019 at 13:45

   Du må bare brette opp armene og jobbe. Min tilbakemeldinger til deg kommer til å bli tøffere å ta om du fortsetter, men ting blir bedre med to øyne 🙂

   Reply
 • frodith 3. april 2019 at 20:00

  Jeg synes det høres ut som KNALL -hard jobb. Og ikke SÅ moro 😀 Jeg tenkte det ville være skikkelig GØY å skrive bok, det tror jeg ikke lenger. Men å skrive noveller og dikt er gøy 😀

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 4. april 2019 at 13:44

   Det er gøy å skrive, men det er ikke morsomt å løfte teksten. Det krever sin dame.

   Reply

Leave a Comment