rappellering på isbre

Hvor kommer ideene fra?

Hei på deg!

Jeg fikk et spørsmål for et par dager siden. En venninne lurte på hvor ideene kommer fra. Jeg må innrømme at jeg ble henne svar skyldig. Det finnes ikke noe klart svar på dette. Ideene bare bor i hodet mitt og dukker opp når jeg trenger dem.

Hvor kommer ideene fra!

Dette er et eksempel på utviklingen av en ide:

Jeg var på fjellet en gang for lenge siden, så karene som jobber på veien dra en bil opp av grøften. Jeg ble stående lenge å se på deres arbeid. Jeg fulgte også med på forskjellige TV om temaet. Jeg har også gått på isbre kurs. Det er noe besnærende med å rappellere ned en islegg. Høre at isen knaker når piggene treffer og trenger seg inn, skaper feste. Disse to tingene i livet mitt, kanskje helt vanlige ting ble opphavet til denne scenen:

Kurven løftet seg, kroken tittet over vannkanten, og båren steg opp av vannet med et lik.

   Den døde ble løftet sakte mot land. Noen av festene røk, og båren vippet rundt! Mannen – Jo var temmelig sikker på at det var en mann – hang opp ned, festet med bare en reim rundt livet. Kroppen klappet sammen, hender mot føtter.

   – Det var da som ..! utbrøt Jo og mistet balansen. Fyren i kjeledressen grep henne i skulderen.

   – Takk! mumlet hun og forsvant inn bak kameraet igjen.

   Liket hang i luften, svingte rundt sin egen akse. Armene dinglet mot beina. Vannet rant og dro joggedressen i alle retninger.

   – For noe dritt! utbrøt hun og snudde seg mot fyren i kjeledress.

   Han spyttet ut fyrstikken og så på henne. – Det skjer litt i dag, sa han gravalvorlig og beholdt blikket rettet mot Hussastranda.

Fra Farlig Enke

 

Andre ideer kommer fra selve historien, de blir tvunget fra av allerede skrevet tekst. Det kan være for å skape indre logikk, eller får å få fram et poeng, et karaktertrekk. Som du sikkert skjønner så er dette vanskelig å forklare. Jeg kommer til å skrive mer om dette etterhvert, må bare komme på alle veien til en ide. Jeg loggfører daglig hva jeg gjør, så du kan finn mer her.

Deveny

PS! Det er lov å komme med spørsmål 🙂

 

Relaterte artikler

4 Comments

 • Lillan Kind 7. april 2019 at 10:49

  Det verkar vara som att det finns en idébank i huvudet, att göra uttag ur vid behov😊

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 7. april 2019 at 12:44

   Det er nettopp sånn det er 🙂

   Reply
 • frodith 6. april 2019 at 18:54

  Jeg får ofte litt ideer av bilder jeg 🙂 Noe setter i gang i hjernen min når jeg ser spesielle bilder. Ord kan også trigge lange historier hos meg 🙂

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 7. april 2019 at 12:45

   Jeg trenger ofte litt mer enn et bilde. Jeg digger mobilbank og de rare sammensatte ordene. De skaper nye tanker hos meg.

   Reply

Leave a Comment