Viser bilde av flere ansikt

Hvordan holder jeg karakterene fra hverandre?

Hei!

En venninne spurte meg for leden dag: – Hvordan holder jeg karakterene fra hverandre? Jeg må innrømme at dette er noe jeg strever litt med, selv om jeg er utrolig godt kjent med de gamle karakterene jeg skriver om, så kan det gå litt i ball for meg. Jeg må sortere og jeg må teste ut forskjellige scener. Det er også sentralt å velge riktig perspektiv, så teksten blir mest mulig spennende.

Hvordan holder jeg karakterene fra hverandre?

Så hva gjør jeg for å holde karakterene fra hverandre. Først så bestemmer jeg med for en situasjon. Jeg lager et sted, et tidspunkt eller et møte mellom noen, gjerne en bi karakter. Så spør jeg meg selv, hva skjer om Maryam nøtter dette mennesket, eller hva gjør hun på dette tidspunktet. Jeg ser dette for meg i mitt indre og noen ganger må jeg vente på svaret. Andre ganger så vet jeg med en gang. Maryam vil ikke være der. Hun hadde ikke møtt opp. Hun er for redd for sånt. Maryam er jo en person som ofte må tvinges ut i ting. Eller så holder hun seg for det meste hjemme. Så gjøre jeg det samme med Jeanette og ser hva som skjer. I de rette situasjonene blir det ofte fyrverkeri når Jeanette møter opp, men hun trives best alene. Hun holder ofte på med igang i det skjulte, så det er ikke alltid at det passer å sette henne inn i scenen.

Er alle personene passive i scenen så utgår situasjonen. Romaner handler om konflikt, det betyr at det skal skje noe med hvert eneste ord. Alt skal føre til noe. Alt skal være relevant.

Av og til skaper alle karakterene dynamikk i en enkelt scene. Da må jeg jobbe mye med å velge hvem som burde være med og hvem som må utelukkes. Her har jeg ingen formel, ingen svar. Jeg tror det er her kunsten skjer, men jeg er ikke sikker. En er aldri utlært i dette faget. Jeg må bare fortsette å stå på … og kanskje det blir en ny roman.

Deveny

 

Relaterte artikler

4 Comments

 • Gry H. 12. september 2019 at 00:55

  Om det var meg, ville jeg definitivt laget et ‘persongalleri’, hvor hver tillagt egenskap ble lagt til, etter eventuelt å ha sjellet den opp i mot de eksisterende for å unngå ‘krasj’..
  Har veldig sansen for dette med å benytte de samme karakterene i flere bøker, da dette gjør at en som leser blir svært så godt kjent med de etterhvert 🙂

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 13. september 2019 at 11:01

   Jeg digger også å lese videre.

   Det med å bygge karakterer, det er litt rart. Menneskene blir til uten meg, det er karakterene som avgjør sine egne egenskaper. Jeg vet ikke helt om du skjønner hva jeg mener.

   Reply
 • Vera Lynn 11. september 2019 at 20:39

  Det kan ikke være lett å finne alle karakterene til en handling, og få den så til å vokse til en handling som fyller en hel bok å gjør den interessant 😊

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 13. september 2019 at 11:01

   Det er faktisk kjempe vanskelig og utrolig morsomt når alt faller på plass 🙂

   Reply

Leave a Comment