kvinne i burka

Kan du bo i Syria?

Hei!

Jeg tenker litt på alle disse kvinnene i Syria. Kvinner som står i kø på grensene våre og vil inn. Jeg vet ikke hva jeg skal mene. Jeg vet ikke hva som er riktig. I vennekretsen så går diskusjonene, ingen er enige. Mange sier nei, de får ikke lov å slippe inn i her, de passer ikke inn her. Jeg har som sagt ikke noe svar på dette. Jeg vet ikke hva som er riktig, men jeg ønsker meg et alternativ til dette neiet. Jeg vil gjerne vite hva vi skal gjøre. Hva skal skje med alle kvinnene i Syria, kvinner som er drevet på flukt, hva skal skje med disse mennesker som lever i desperasjon, hva gjør vi med mennesker som bare har en drøm: å komme til Europa.

kvinne i burka

Kvinnene i Syria

Kvinnene i Syria

Jeg vet ikke mer enn det jeg har sett på TV og leser i avisene om kvinnene i Syria. Jeg orker ikke å ta til meg mer enn det. Alt er så grusomt. Folk lider. Krigen dreper. Og jeg tenker på alle Europeere som sier nei til disse menneskene. Jeg har ikke nødvendigvis lyst til å si ja, slippe inn alt som kan krype og gå. La Norge ble oversvømt av mennesker fra Midtøsten. Jeg tror jeg foretrekker å hjelpe mennesker der de bor. Jeg tror jeg ønsker meg utvikling i deres egne samfunn. Men det ser ikke ut til å være noe de selv vil. De ønsker seg bare bort, de vil til Europa og Norge.

Vil de hit for å endre oss, eller vil de leve vår livsstil, eller er det meningen at de skal leve separat fra oss andre, praktisere sin egen tradisjon. Ingen av svarene er riktige, alt blir i grunn feil. Mennesker kan ikke endre seg, de må få lov å være som de er.

Selv tror jeg ikke det går an å rive ut oppdragelsen. Jeg tror ikke det går an å endre på mennesker i så stor grad. Jeg vet ikke engang om det finnes gode kontaktpunkter, om det går an for oss å forstå hverandre.

Det blir naturlig å spørre seg om jeg kunne bo i Syria (i fredstid). Kunne jeg flytte dit og integrere meg, leve som en av kvinnene i Syria? Jeg tror nok de hadde sett på meg som en opprører, jeg er ikke så flink til å ta imot ordre, gjøre som andre sier. Det er kanskje derfor jeg er forfatter og jobber med å utforske dette i Farlig Enke og I edderkoppnettet.

Kunne du bo i Syria?

Deveny

 

Relaterte artikler

4 Comments

 • Gry H. 1. oktober 2019 at 23:36

  Jeg har faktisk fundert en del over dette med hvordan jeg ville funket i et annet land eller en annen tid.. Det er jo umulig å sette seg 100% inn i en slik setting, men jeg er iallefall rimelig sikker på at jeg ville vært hinsides frustrert. Samtidig har jeg en selvoppholdelsesdrift som mest sannsynlig ville sørget for at jeg gjorde det jeg måtte gjøre for å holde meg i live..
  Kombinasjonen av disse to egenskapene antar jeg kunne ført til at jeg bedrev en kamp i det skjulte, fra et utland jeg hadde rømt til e.l..(?)
  I værste fall, ville jeg vært henrettet fra øyeblikket jeg evnet å legge frem min første meningsytring..

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 2. oktober 2019 at 14:30

   Jeg hadde også blitt henrettet, umiddelbart etter mitt første ord.

   Reply
 • Eva 24. september 2019 at 12:07

  Ja, det er utrolig vanskelig det der. Vi har jo omsorg for mennesker i nød, men samtidig er det en viss fare for oss selv forbundet med det å slippe alle disse inn i landet. Jeg ønsker ikke det. For i et samfunn som vårt, hvor kvinner er fri, så blir de kvinnene likevel holdt «fanget» av sine egne, selv i vårt frie land. Noen ufrivillig, andre frivillig. Og jeg mener at det skal vi ikke tillate. For det er nå engang sånn at når man kommer til et fremmed sted, søker man sine egne. Og det er jo ikke akkurat noen genistrek hvis de ønsker å integreres i samfunnet vårt. Så jeg er enig med deg, det beste er å hjelpe dem der de er 🙂

  Jeg kunne ikke bodd i Syria, hverken i krig eller fredstid. Dette fordi deres kjønnsrollemønster er så enormt forskjellig fra vårt. Det ville vært som å gå 150 år tilbake i tid. Eller verre.
  For jeg synes jo at man skal respektere lovene og reglene i det landet man kommer til. Og da er ikke jeg interessert i å leve under sånne lover og regler som de har der. Enkelt og greit. Så nei, det får holde å dra på ferie i en uke eller to til fjerne himmelstrøk 🙂

  Reply
  • Lene Bjørg Kanden 24. september 2019 at 13:02

   Jeg tror ikke jeg hadde taklet en ferie i Syria en gang 🙂

   Reply

Leave a Comment